Frytkownica beztłuszczowa to nowy kuchenny hit. Do czego służy Airfryer i ile kosztuje?
Niektórzy mają problem z daniami smażonymi. Lubią, ale nie powinni ich jeść. Pomocne może się okazać wielofunkcyjne urządzenie pozwalające smażyć, piec, grillować w minimalnej ilości tłuszczu. Przy tym dania zachowują swoją soczystość, jakby były przyrządzane w głębokim tłuszczu.
Jak działa Airfryer?
Do obróbki jedzenia frytkownica wielofunkcyjna wykorzystuje obieg gorącego powietrza. To właśnie dzięki temu potrawy w niej przyrządzane są zdrowsze i wciąż soczyste oraz chrupiące. Do tego automat gotuje w zasadzie sam, dostosowując automatycznie temperaturę oraz czas przyrządzania dania.
Airfryer jest sprzedawany w wersji z jedną z opcji obróbki żywności lub jako urządzenie wielofunkcyjne pozwalające jednocześnie smażyć, piec i grillować.
Ile kosztuje Airfryer
Ceny najprostszych urządzeń rozpoczynają się od ok. 500 zł. Przy bardziej złożonych to już koszt 1600–2000 zł.
Frytki smażone w jednej łyżeczce tłuszczu
Lubisz frytki i nie chcesz z nich rezygnować, choć dietetyk przestrzega, że to niemądra decyzja? Wybawieniem może się okazać Airfryer. Zamiast litra tłuszczu, jak przy zwykłej frytkownicy, tutaj wystarczy zaledwie łyżka oleju. A frytki wychodzą idealne: chrupiące i miękkie w środku. Do tego w trakcie przyrządzania nie czuć żadnego przykrego zapachu tłuszczu. Może więc warto?