Jak zrobić sok z aronii? Podajemy dobry przepis od babci

Sok z aronii
Autor: Shutterstock Sok z aronii jest bardzo aromatyczny i zdrowy - warto więc go zrobić i cieszyć się jego smakiem zimą
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Aronia to owoc o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, ale nie nadaje się do jedzenia na surowo. Surowe owoce aronii są tak cierpkie i kwaśne, że trudno je spożywać. Na szczęście, bez utraty cennych składników, można je przetworzyć na pyszne przetwory, takie jak sok. Jak więc przygotować sok z aronii, którym można się delektować w zimowe wieczory? Oto sprawdzony przepis na sok aroniowy według receptury babci.

SKŁADNIKI

  • 1 kg aronii
  • 1-2 kg cukru (w zależności od tego czy wolimy sok bardziej lub mniej słodki)
  • 1,5 l wody
  • 100 liści z wiśni lub 30-40 liści z czarnej porzeczki
  • 2 dag kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka z grubym dnem wsypać umyte owoce, dodać umyte liście, wsypać cukier i kwasek, dolać wodę.
  • Zagotować i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Odstawić do ostudzenia.
  • Wyjąć liście, przecedzić sok. Osoby, które lubią sok bardziej, gesty mogą przetrzeć owoce i dodać je do soku.
  • Sok z aronii ponownie zagotować, gorący wlewać do wyparzonych słoików lub butelek. Po zakręceniu pasteryzować sok ok. 15 minut. 
Beszamel: Aronia

Sprawdź też inne przepisy na przetwory z aronii!

Klasyczny dżem z aronii - przepis na przetwory z aronii

Aroniówka: nalewka z aronii na spirytusie [przepis]

Domowe wino z aronii [przepis na wino aroniowe]

Zobacz, jak zrobić sok w sokowniku

Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej