Domowe wino z aronii [przepis na wino aroniowe]

Domowe wino z aronii [przepis na wino aroniowe]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wino z aronii można bez problemu przygotować w domu

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Domowe wino z aronii? Również taki trunek warto zrobić, by dobrze i zdrowo rozgrzać się zimą. Podajemy przepis na wino aroniowe.  Owoce aronii świetnie się nadają do tego, by przygotować z nich dżemy, konfitury oraz słynną aroniówkę. Domowe wino z aronii niczym im nie ustępuje!

Składniki

  • 7 kg dojrzałej aronii

  • 4,3 litra wody

  • 2,4 kg cukru

  • drożdże (Bordeaux, Bourgonge, Malaga lub Portwein)

  • 4 g pożywki

  • łyżeczka pektopolu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aronię umyć, osączyć, włożyć do woreczków i zamrozić.

  • Po 6 dniach aronię wyjąć z zamrażarki, zmiażdżyć (nie miksować!).

  • Miazgę wrzucić do gąsiora. Zalać 2 litrami wrzącej wody i dodać pektopolu.

  • Zagotować pozostałą wodę z cukrem, syrop ostudzić, dodać do gąsiora. Wrzucić drożdże i pożywkę.

  • Odstawić do fermentacji na 14 dni, po tym czasie odcedzić moszcz od resztek owoców i przelać do innego gąsiora.

  • Po upływie półtora miesiąca sklarowane wino zlać znad osadu. Odstawić na 3 miesiące.

Ocena: 2,6