ARONIA: na co jest dobra? WŁAŚCIWOŚCI ARONII
Aronia ma właściwości hamujące procesy starzenia, może również przeciwdziałać chorobom nowotworowym. To dlatego, że owoce aronii - również przetwory, jak sok z aronii - zawierają bardzo dużo związków tzw. antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające.
Spis treści
Właściwości aronii: na co jest dobra?
Owoce aronii zawierają bardzo dużo związków przeciwutleniających (m. in. antocyjanów), które przeciwdziałają chorobom nowotworowym i hamują procesy starzenia. Spożywanie owoców aronii w postaci różnych przetworów w znacznym stopniu chroni też przed chorobami krążenia (obniża ciśnienie krwi), wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, oczyszcza organizm z toksyn oraz zmniejsza napięcie nerwowe i stres. Preparaty na bazie aronii zawierają też składniki uodparniające skórę przed szkodliwymi promieniami UV oraz stosowane są jako suplement diety w schorzeniach wątroby i trzustki.
Aronia w kuchni: co zrobić z aronii?
Na surowo owoce aronii nie nadają się do jedzenia, gdyż są bardzo cierpkie. Są za to wspaniałym surowcem do przyrządzania soków, dżemów, galaretek, konfitur do mięs oraz cenionych i smacznych nalewek. Można ich też używać jako dodatku do koktajli owocowych - sama aronia, bez zmieszania z innymi, mniej cierpkimi owocami jest zbyt kwaśna.