Co to są kofty i jak je zrobić? [przepis]

Edyta Folwarska
co-to-sa-kofty-i-jak-je-przyrzadzic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kofty najczęściej przygotowuje się z mielonej jagnięciny i serwuje z chlebkiem pita
łatwy
15 min
4

Mielone mięso jest niezbyt drogie i powszechnie dostępne. Ale ile można jeść kotlety mielone? Potrzebujesz nowych przepisów na dania z mielonego mięsa? Zaskocz rodzinę i przygotuj mięsną koftę, czyli szaszłyk z mięsa mielonego. Podajemy przepis na kofty.

Kofty to szaszłyki z mięsa mielonego (zazwyczaj jagnięcego, wołowego, baraniego, rzadziej kurzego). Doprawiane są bliskowschodnimi przyprawami i podawane najczęściej z chlebkiem pita.

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonej jagnięciny
  • cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • pieprz cayenne
  • kminek
  • suszona kolendra
  • cynamon
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • rozmaryn
  • kolendra
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki wody
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso i przyprawy wrzuć do miski, dodaj 1 łyżkę oliwy i wodę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  • Z powstałej masy uformuj kulki i nadziej je na patyczki. Aby zapobiec paleniu się patyczków do szaszłyków, wcześniej namocz je na godzinę w lodowatej wodzie.
  • Szaszłyki skrop resztą oliwy i smaż na patelni grillowej przez kilka minut, stale przekręcając, tak by ładnie się zarumieniły z każdej strony.
Edyta Folwarska