Sieja smażona: panierowana w orzechach

Sieja smażona: panierowana w orzechach
Autor: Shutterstock Smażoną sieję panierowaną w orzechach można podać z kapustą z grzybami
łatwy
0 min
4

Sieja smażona, panierowana w orzechach, to wykwintne danie obiadowe. Smażona sieja  ma delikatny, wyborny smak, wysoko ceniony przez gurmandzistów. Ta najlepsza ze słodkowodnych ryb Polski uświetni każde eleganckie przyjęcie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg siei
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki mąki
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę umyć, oczyścić z ości, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, posolić, pozostawić na 15 minut.
  • Następnie na dużej patelni rozgrzać olej.
  • Kawałki ryby obtaczać najpierw w mące, następnie w rozbitych jajach, wreszcie w tartej bułce zmie­szanej z orzechami.
  • Kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano.
  • Podawać z kapustą z grzybami