Prawdziwa zupa fasolowa. Przepis babci na fasolówkę

Zupa fasolowa babci
Autor: Shutterstock Fasolowa na wędzonych żeberkach smakuje jak u babci
łatwy
45 min
4

Prawdziwa zupa fasolowa z przepisu babci, to fasolówka na wędzonce. Gęsta, pachnąca dymem wędzarniczym i pyszna! Do gotowania fasolowej można wykorzystać wędzone żeberka, boczek lub inną wędzonkę. Zawsze wybierajcie to, co lubicie. Nie zapomnijcie o ziołach przyprawowych, majeranku i cząbrze, które redukuję wiatropędne właściwości fasoli. Gotowi! Zatem do dzieła! 

Zalety zupy fasolowej

Zupa fasolowa ma wiele zalet, które sprawiają, że jest popularna i warto ją uwzględniać w diecie.

  • Bogactwo białka: fasola jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni zupę fasolową zdrowym wyborem dla wegetarian i wegan.
  • Wysoka zawartość błonnika: fasola jest bogata w błonnik, co sprzyja zdrowemu trawieniu i regulacji poziomu cukru we krwi.
  • Niski indeks glikemiczny: fasola ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, co jest ważne dla osób z cukrzycą.
  • Źródło żelaza: fasola dostarcza organizmowi żelazo, co wspomaga produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu.
  • Niski poziom tłuszczu: zupa fasolowa zazwyczaj ma niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób dbających o sylwetkę.
  • Bogactwo witamin i minerałów: fasola dostarcza różnych witamin i minerałów, takich jak witamina B, potas, magnez, co przyczynia się do ogólnego zdrowia.
  • Sycąca: zupa fasolowa, dzięki zawartości błonnika i białka, może być bardzo sycąca, co jest korzystne dla osób chcących utrzymać zdrową wagę.
  • Uniwersalna: zupę fasolową łatwo można ją dostosować do różnych smaków i preferencji, dodając różne przyprawy, warzywa, mięso surowe lub wędzone.

Pamiętaj, że wartości odżywcze i korzyści zdrowotne mogą się różnić w zależności od konkretnego przepisu na zupę fasolową i składników użytych do jej przygotowania.
 

Pod materiałem wideo znajdziesz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka suchej białej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera, wielkości pudełka od zapałek
  • 1 cebula
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 duże lub 4 mniejsze ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchą fasolę namoczyć na noc.
  • Rano odcedzić fasolę, przełożyć do garnka i wlać 1,5 l wody.
  • Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, dodać wędzone żeberka. Dodać majeranek i cząber.
  • Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 60 minut. Po tym czasie, należy odłowić 1 fasolkę i spróbować, czy jest już miękka. 
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10 minut. 
  • Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć żeberka. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki.
  • Pokrojone mięso włożyć z powrotem do zupy.
  • Przed podaniem spróbować, ewentualnie posolić i popieprzyć, podawać z chlebem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej