Prawdziwa zupa fasolowa. Przepis babci na fasolówkę
2024-01-29
łatwy
45 min
4
Prawdziwa zupa fasolowa z przepisu babci, to fasolówka na wędzonce. Gęsta, pachnąca dymem wędzarniczym i pyszna! Do gotowania fasolowej można wykorzystać wędzone żeberka, boczek lub inną wędzonkę. Zawsze wybierajcie to, co lubicie. Nie zapomnijcie o ziołach przyprawowych, majeranku i cząbrze, które redukuję wiatropędne właściwości fasoli. Gotowi! Zatem do dzieła!
Zalety zupy fasolowej
Zupa fasolowa ma wiele zalet, które sprawiają, że jest popularna i warto ją uwzględniać w diecie.
- Bogactwo białka: fasola jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni zupę fasolową zdrowym wyborem dla wegetarian i wegan.
- Wysoka zawartość błonnika: fasola jest bogata w błonnik, co sprzyja zdrowemu trawieniu i regulacji poziomu cukru we krwi.
- Niski indeks glikemiczny: fasola ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, co jest ważne dla osób z cukrzycą.
- Źródło żelaza: fasola dostarcza organizmowi żelazo, co wspomaga produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu.
- Niski poziom tłuszczu: zupa fasolowa zazwyczaj ma niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób dbających o sylwetkę.
- Bogactwo witamin i minerałów: fasola dostarcza różnych witamin i minerałów, takich jak witamina B, potas, magnez, co przyczynia się do ogólnego zdrowia.
- Sycąca: zupa fasolowa, dzięki zawartości błonnika i białka, może być bardzo sycąca, co jest korzystne dla osób chcących utrzymać zdrową wagę.
- Uniwersalna: zupę fasolową łatwo można ją dostosować do różnych smaków i preferencji, dodając różne przyprawy, warzywa, mięso surowe lub wędzone.
Pamiętaj, że wartości odżywcze i korzyści zdrowotne mogą się różnić w zależności od konkretnego przepisu na zupę fasolową i składników użytych do jej przygotowania.
Pod materiałem wideo znajdziesz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 1 szklanka suchej białej fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera, wielkości pudełka od zapałek
- 1 cebula
- 500 g wędzonych żeberek
- 2 duże lub 4 mniejsze ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą fasolę namoczyć na noc.
- Rano odcedzić fasolę, przełożyć do garnka i wlać 1,5 l wody.
- Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, dodać wędzone żeberka. Dodać majeranek i cząber.
- Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 60 minut. Po tym czasie, należy odłowić 1 fasolkę i spróbować, czy jest już miękka.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10 minut.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć żeberka. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki.
- Pokrojone mięso włożyć z powrotem do zupy.
- Przed podaniem spróbować, ewentualnie posolić i popieprzyć, podawać z chlebem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli