Sekret włoskich mam na przeziębienie? Ta zupa działa za każdym razem
Ta włoska zupa to prawdziwy hit to mroźne wieczory. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i rozgrzeje każdego. Stracciatella alla Romana zwana również włoską penicyliną to delikatny rosół z jajkiem i parmezanem. Sprawdzi się na każdy dzień, by się rozgrzać, jak również podczas przeziębienia.
Zupa, która pomoże na wszystko. Włosi ją kochają
Chłodne dni sprawiają, że nasza ochota na zupy tylko rośnie. Jeśli mamy ochotę na ciekawą i smaczną zupę możemy wypróbować tego włoskiego przepisu na aromatyczną stracciatella alla Romana, czyli rosół z jajkiem i parmezanem. Jest to prosta do przygotowania zupa, która smakuje obłędnie.
Ta zupa często nazywana jest również penicyliną, głównie dlatego, że jest pożywna i często podaje się ją podczas przeziębienia, jako lekarstwo na zimową chandrę czy kiedy po prostu tęsknimy za pysznym domowym jedzeniem.
Domowy bulion. To wcale nie jest trudne
Jak przygotować bulion? Możliwości mamy całe mnóstwo. Przygotować możemy go jak tylko mamy ochotę. Jeśli jednak nie wiemy, jak się do tego zabrać, możemy bez problemu skorzystać na naszego przepisu na najlepszy domowy rosół z kury. On zawsze się udaje.
Jeśli więc masz ochotę na niewielką odskocznię od rutyny sięgnij po przepis na tą włoską zupę. Smakuje obłędnie, jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą, nawet najmniejszą, bolączkę. Wypróbuj ten aromatyczny sposób na smakowity posiłek.
SKŁADNIKI
- Bulion:
- 1,5 l bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
- 1 marchew
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 5 łyżek drobno startego parmezanu
- 1–2 łyżki bułki tartej lub semoliny
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion podgrzewamy w garnku.
- Dodajemy marchew i gotujemy kilka minut aż zmięknie.
- W misce roztrzepujemy jajka.
- Dodajemy parmezan, bułkę tratą, gałkę, sól i pietruszkę.
- Kiedy bulion delikatnie wrze, wlewamy masę jajeczną cienkim strumieniem, cały czas mieszając zupę.
- Po chwili powinny pojawiać się charakterystyczne "wstążki" jajeczne.
- Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku.