Kurczak Mull: tani, szybki i niesamowicie pyszny. Idealny na chłodne dni
Aromatyczna potrawa z południa Stanów Zjednoczonych. To coś pomiędzy gęstą zupą a gulaszem. Kurczak mull, czyli rozgrzewające, kremowe i niezwykle proste danie. Warto je przygotować, kiedy termometry za oknem pokazują niskie temperatury. Idealne dla całej rodziny.
i
Tradycyjna zupa z południa Stanów Zjednoczonych. Ten smak zachwyca
Tradycyjne danie, które największą popularnością cieszy się w południowo-wschodnich regionach Stanów Zjednoczonych, głównie w Karolinie Północnej, Południowej Karolinie i Georgii. Kurczak mull to aromatyczne i kremowe danie, które jest czymś pomiędzy gęstą zupą a gulaszem.
Jej podstawą jest cały kurczak, który gotowany jest w wodzie lub bulionie - które później stanowią bazę całej zupy. To danie wychodzi niezwykle gęste i kremowe. Jeśli w naszej opinii jest zbyt rzadka, wystarczy kilka minut podgotować ją bez przykrywki. W oryginalnych przepisach dodaje się do niej również trochę pokruszonych krakersów.
Prosta i szybka w przygotowaniu. Ta zupa zachwyca
Danie to nikomu nie powinno sprawić większych problemów. Jest proste i w miarę szybkie do przygotowania, a nie da się ukryć, że bez problemu można się nim najeść. Rozkoszuj się tym aromatycznym daniem z południa Stanów Zjednoczonych.
Kilka składników, chwila wolnego czasu i możemy rozgrzać się tym przepysznym daniem. Nie ma co za długo się zastanawiać. Ta zupa/gulasz idealnie sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 1 cały kurczak lub 1 kg udek z kością
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 18%
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- Krakersy solone lub grzanki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka wkładamy do garnka.
- Zalewamy bulionem i gotujemy około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjmujemy, studzimy i oddzielamy mięso od kości.
- Rozdrabniamy mięso.
- Bulion odcedzamy i zachowujemy jako bazę zupy.
- W garnku rozpuszczamy masło.
- Podsmażamy posiekaną cebulę.
- Dodajemy czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
- Dolewamy bulion i dodajemy kurczaka.
- Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodajemy mleko i śmietankę.
- Doprawiamy do smaku.
- Posypujemy grzankami lub krakersami przed podaniem.