Kurczak Mull: tani, szybki i niesamowicie pyszny. Idealny na chłodne dni

2025-11-26 12:23

Aromatyczna potrawa z południa Stanów Zjednoczonych. To coś pomiędzy gęstą zupą a gulaszem. Kurczak mull, czyli rozgrzewające, kremowe i niezwykle proste danie. Warto je przygotować, kiedy termometry za oknem pokazują niskie temperatury. Idealne dla całej rodziny.

Kurczak Mull: tani, szybki i niesamowicie pyszny. Idealny na chłodne dni

i

Autor: Fanfo/ Shutterstock
łatwy
25 min
6

Tradycyjna zupa z południa Stanów Zjednoczonych. Ten smak zachwyca

Tradycyjne danie, które największą popularnością cieszy się w południowo-wschodnich regionach Stanów Zjednoczonych, głównie w Karolinie Północnej, Południowej Karolinie i Georgii. Kurczak mull to aromatyczne i kremowe danie, które jest czymś pomiędzy gęstą zupą a gulaszem.

Jej podstawą jest cały kurczak, który gotowany jest w wodzie lub bulionie - które później stanowią bazę całej zupy. To danie wychodzi niezwykle gęste i kremowe. Jeśli w naszej opinii jest zbyt rzadka, wystarczy kilka minut podgotować ją bez przykrywki. W oryginalnych przepisach dodaje się do niej również trochę pokruszonych krakersów.

Prosta i szybka w przygotowaniu. Ta zupa zachwyca

Danie to nikomu nie powinno sprawić większych problemów. Jest proste i w miarę szybkie do przygotowania, a nie da się ukryć, że bez problemu można się nim najeść. Rozkoszuj się tym aromatycznym daniem z południa Stanów Zjednoczonych.

Kilka składników, chwila wolnego czasu i możemy rozgrzać się tym przepysznym daniem. Nie ma co za długo się zastanawiać. Ta zupa/gulasz idealnie sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 1 cały kurczak lub 1 kg udek z kością
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • Krakersy solone lub grzanki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka wkładamy do garnka.
  • Zalewamy bulionem i gotujemy około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Wyjmujemy, studzimy i oddzielamy mięso od kości.
  • Rozdrabniamy mięso.
  • Bulion odcedzamy i zachowujemy jako bazę zupy.
  • W garnku rozpuszczamy masło.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy czosnek i podsmażamy.
  • Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
  • Dolewamy bulion i dodajemy kurczaka.
  • Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodajemy mleko i śmietankę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Posypujemy grzankami lub krakersami przed podaniem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...