Dynia to nie tylko pomarańczowy miąższ. Pestki sprawdzą się jako fantastyczna przekąska
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dynia to nie tylko jej pomarańczowy i smakowity miąższ. Uwagę również możemy zwrócić na jej przepyszne pestki, które świetnie sprawdzą się jako fajna przekąska do chrupania. Wypróbuj ten prosty i pyszny przepis na czosnkowe pestki z dyni do chrupania. Wystarczy kilka składników, by przygotować przekąskę idealną.
Prosta przekąska na każdy dzień. Wystarczy kilka kroków
Prosta przekąska, która sprawdzi się na imprezę czy też na wieczór filmowy? Ten przepis nam z tym pomoże. Pestki dyni z czosnkiem smakują wyśmienicie i są niezwykle proste do przygotowania - wystarczy kilka chwil i garść prostych składników, by móc się nimi rozkoszować.
Świetnie sprawdzą się nie tylko do chrupania, ale również jako ciekawy dodatek do sałatek, kremowych zup czy też jako posypka do hummusu. Smakują wybornie, a ich przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Bez skomplikowanych technik czy urządzeń.
Czego potrzebujemy do przygotowania czosnkowych pestek dyniowych?
Tak naprawdę potrzebujemy wyłącznie:
- łuskanych pestek dyni
- oliwy z oliwek
- czosnku
- soli
- pieprzu
- słodkiej papryki
Lista składników nie należy więc do najdłuższych. Warto wypróbować jednak ten przepis, zwłaszcza że możemy przechowywać nasze pestki w słoiku nawet przez dwa tygodnie!
Rozkoszuj się ciekawą i chrupiącą przekąską w zaledwie kilku krokach. Chrupiąca przekąska bez masy kalorii, ale z całym mnóstwem smaku. Rozsmakuj się w tych chrupiących pestkach i przygotuj je samodzielnie!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pestek dyni
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek
- 2–3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- W misce mieszamy pestki dyni z oliwą, przyprawami i startym na tarce czosnkiem.
- Kiedy pestki są równomiernie pokryte, rozsypujemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Odstawiamy do ostygnięcia.