Dynia to nie tylko pomarańczowy miąższ. Pestki sprawdzą się jako fantastyczna przekąska

Dynia to nie tylko pomarańczowy miąższ. Pestki sprawdzą się jako fantastyczna przekąska
Autor: New Africa/ Shutterstock
łatwy
5 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dynia to nie tylko jej pomarańczowy i smakowity miąższ. Uwagę również możemy zwrócić na jej przepyszne pestki, które świetnie sprawdzą się jako fajna przekąska do chrupania. Wypróbuj ten prosty i pyszny przepis na czosnkowe pestki z dyni do chrupania. Wystarczy kilka składników, by przygotować przekąskę idealną.

Prosta przekąska na każdy dzień. Wystarczy kilka kroków

Prosta przekąska, która sprawdzi się na imprezę czy też na wieczór filmowy? Ten przepis nam z tym pomoże. Pestki dyni z czosnkiem smakują wyśmienicie i są niezwykle proste do przygotowania - wystarczy kilka chwil i garść prostych składników, by móc się nimi rozkoszować.

Świetnie sprawdzą się nie tylko do chrupania, ale również jako ciekawy dodatek do sałatek, kremowych zup czy też jako posypka do hummusu. Smakują wybornie, a ich przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Bez skomplikowanych technik czy urządzeń.

Czego potrzebujemy do przygotowania czosnkowych pestek dyniowych?

Tak naprawdę potrzebujemy wyłącznie:

Lista składników nie należy więc do najdłuższych. Warto wypróbować jednak ten przepis, zwłaszcza że możemy przechowywać nasze pestki w słoiku nawet przez dwa tygodnie!

Rozkoszuj się ciekawą i chrupiącą przekąską w zaledwie kilku krokach. Chrupiąca przekąska bez masy kalorii, ale z całym mnóstwem smaku. Rozsmakuj się w tych chrupiących pestkach i przygotuj je samodzielnie!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  • W misce mieszamy pestki dyni z oliwą, przyprawami i startym na tarce czosnkiem.
  • Kiedy pestki są równomiernie pokryte, rozsypujemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej