Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem - wyrazisty dodatek do obiadu
2021-11-15
łatwy
30 min
4
Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem to dodatek do obiadu dla miłośników ostrych i intensywnych dań. Słodycz papryki znakomicie zgrywa się w tym daniu z ostrością czosnku i pikanterią chili. Polecamy, jako dodatek do mięs z grilla lub pieczonych. To świetny dodatek do wołowych steków oraz kotletów wieprzowych.
SKŁADNIKI
- 4 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- 1 łyżka miodu
- 0,5-1 szklanka bulionu lub wody
- sól i pieprz
- słodka papryka mielona
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać. Jeden ząbek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, a 2 pokroić w cienkie plasterki.
- Chili umyć, usunąć pestki i drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przeciśnięty czosnek i posiekane chili. Przesmażyć ok 1 minuty, uważając, aby czosnek się nie spalił.
- Gdy tylko czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnie wrzucić pokrojoną paprykę, podlać wodą lub bulionem, przykryć i dusić aż papryka będzie na wpół miękka.
- Dodać pokrojony w plastry czosnek i miód, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.
Polecamy też: