Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem - wyrazisty dodatek do obiadu

2021-11-15
Papryka duszona z czosnkiem
Autor: Shutterstock Papryka duszona z czosnkiem to propozycja dla miłośników intensywnych smaków.
łatwy
30 min
4

Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem to dodatek do obiadu dla miłośników ostrych i intensywnych dań. Słodycz papryki znakomicie zgrywa się w tym daniu z ostrością czosnku i pikanterią chili. Polecamy, jako dodatek do mięs z grilla lub pieczonych. To świetny dodatek do wołowych steków oraz kotletów wieprzowych.

SKŁADNIKI

  • 4 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5-1 szklanka bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • słodka papryka mielona
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać. Jeden ząbek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, a 2 pokroić w cienkie plasterki.
  • Chili umyć, usunąć pestki i drobno posiekać.
  • Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przeciśnięty czosnek i posiekane chili. Przesmażyć ok 1 minuty, uważając, aby czosnek się nie spalił.
  • Gdy tylko czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnie wrzucić pokrojoną paprykę, podlać wodą lub bulionem, przykryć i dusić aż papryka będzie na wpół miękka.
  • Dodać pokrojony w plastry czosnek i miód, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.

Polecamy też: