Najlepszy gulasz wieprzowy z kolorową papryką

2021-03-29
Najlepszy gulasz wieprzowy z kolorową papryką
Autor: Shutterstock Rozpływające się w ustach mięso i pyszny sos, którym można polać dowolne kluski lub kaszę
łatwy
30 min
4

Gulasz wieprzowy z kolorową papryką urozmaici nasz monotonny stół. Jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Goryczka sosu przypadnie do gustu dorosłym smakoszom. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowiny (łopatki lub szynki)
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 500 ml piwa jasnego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.
  • Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodać mięso i zrumienić. 
  • Gdy mięso się zrumieni dodać cebulę pokrojoną w talarki. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać paprykę pokrojoną w paski, dusić do chwili gdy papryka zmięknie i straci na objętości. 
  • Dodać przyprawy, wlać piwo i bulion,  aby płyn przykrył zawartość garnka. Przykryć pokrywką
  • Dusić na wolnym ogniu przez 40 minut. 
  • Przed podaniem spróbować i przyprawić solą i pieprzem według własnego upodobania.
  • Podawać z kaszą lub kluskami.