Najlepszy gulasz wieprzowy z kolorową papryką

Najlepszy gulasz wieprzowy z kolorową papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozpływające się w ustach mięso i pyszny sos, którym można polać dowolne kluski lub kaszę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gulasz wieprzowy z kolorową papryką urozmaici nasz monotonny stół. Jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Goryczka sosu przypadnie do gustu dorosłym smakoszom. 

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny (łopatki lub szynki)

  • 3 łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona)

  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 500 ml piwa jasnego

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.

  • Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodać mięso i zrumienić. 

  • Gdy mięso się zrumieni dodać cebulę pokrojoną w talarki. Smażyć do zeszklenia.

  • Dodać paprykę pokrojoną w paski, dusić do chwili gdy papryka zmięknie i straci na objętości. 

  • Dodać przyprawy, wlać piwo i bulion,  aby płyn przykrył zawartość garnka. Przykryć pokrywką

  • Dusić na wolnym ogniu przez 40 minut. 

  • Przed podaniem spróbować i przyprawić solą i pieprzem według własnego upodobania.

  • Podawać z kaszą lub kluskami.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5