Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Pierś kurczaka pieczona z kukurydzą i papryką: tani obiad 2 w 1

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierś kurczaka pieczona z kukurydza z puszki i świeżą papryką to tani obiad 2 w 1. Oto pożywne soczyste piersi kurczaka i zdrowa porcja warzyw. Przygotowując tę potrawę sięgnijcie po warzywa w promocji. Dodajcie suszonych przypraw i cieszcie się smakiem dania w styl teksańsko-meksykańskiego pogranicza.
Składniki
500 g piersi z kurczaka
2 puszki kukurydzy, odsączonej
2 papryki, zielona i czerwona
2 cebule
1 puszka krojonych pomidorów w puszce
3 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonych liści kolendry
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi kurczaka naciąć w poprzek, nie przecinając do końca. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
W naczyniu do pieczenia wymieszać odcedzoną kukurydzę, pokrojoną paprykę i cebulę oraz pomidory razem z sokiem. Dodać olej oraz przyprawy i ponownie wymieszać.
W warzywach zrobić tyle zagłębień, ile jest piersi kurczaka. W każde zagłębienie włożyć po filecie drobiowym.
Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
Podawać z ryżem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska