Pierś kurczaka pieczona z kukurydzą i papryką: tani obiad 2 w 1

Pierś kurczaka pieczona z kukurydzą i papryką: tani obiad 2 w 1

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z kukurydza z puszki i świeżą papryką to tani obiad 2 w 1. Oto pożywne soczyste piersi kurczaka i zdrowa porcja warzyw. Przygotowując tę potrawę sięgnijcie po warzywa w promocji. Dodajcie suszonych przypraw i cieszcie się smakiem dania w styl teksańsko-meksykańskiego pogranicza.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 2 puszki kukurydzy, odsączonej

  • 2 papryki, zielona i czerwona

  • 2 cebule

  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce 

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki suszonych liści kolendry

  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kurczaka naciąć w poprzek, nie przecinając do końca. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć.

  • Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.

  • W naczyniu do pieczenia wymieszać odcedzoną kukurydzę, pokrojoną paprykę i cebulę oraz pomidory razem z sokiem. Dodać olej oraz  przyprawy i ponownie wymieszać. 

  • W warzywach zrobić tyle zagłębień, ile jest piersi kurczaka. W każde zagłębienie włożyć po filecie drobiowym.

  • Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.

  • Podawać z ryżem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3