Ten turecki przysmak to moje nowe odkrycie. Teraz pide robię przynajmniej raz w tygodniu

pide
Autor: Shutterstock Włoską pizzę zamień na turecki klasyk. Pide jest łatwe i zachwyca smakiem.
łatwy
120 min
4

Kuchnia turecka skrywa mnóstwo pysznych potraw, na które przepisy powoli docierają do naszego kraju. Jednym z przysmaków jest pide, czyli chrupiący drożdżowy placek z aromatycznym farszem w ciekawym kształcie. Danie smakuje wyśmienicie i bez problemu można je zrobić w domu. Oto prawdziwy turecki przepis na pide, które zachwyci smakiem i aromatem.

Co to jest pide?

Pide to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni tureckiej. Danie często nazywane jest turecką pizzą. Jest to drożdżowy placek w kształcie łódeczki po brzegi wypełniony aromatycznym farszem. W tym przepisie do nadzienia wykorzystuje się mięso mielone, ale pide można zrobić z różnymi dodatkami. Turcy przyrządzają farsz do pide także z dodatkiem sera, świeżych ziół, szpinaku, kiełbasy czy jajek. W każdej wersji danie smakuje przepysznie.

Jak zrobić pide?

Przepis na pide nie jest skomplikowany. To kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Chociaż receptura pochodzi z Turcji, wszystkie niezbędne składniki można kupić w polskich sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc to pyszne danie można przyrządzać na okrągło.

Jak zrobić pide? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i postępować według kolejnych kroków. Turecki przysmak na pewno się uda i na stałe zagości w domowym menu. Należy pamietać, aby składniki do ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową.

  • 1. krok – wyrobienie i odstawienie do wyrośnięcia ciasta drożdżowego
  • 2. krok – przygotowanie mięsnego farszu do pide
  • 3. krok – uformowanie ciasta i nałożenie farszu
  • 4. krok – upieczenie pide w piekarniku

Jak podawać pide?

Ten wyborny turecki przysmak to propozycja na oryginalny obiad czy kolację na ciepło. Turcy jedzą go także na szybki lunch. Sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. W Turcji pide podaje się na gorąco w całości lub pokrojone w poprzek na mniejsze na kawałki.

Drożdżowy placek z mięsnym farszem świetnie smakuje sam, ale posiłek można wzbogacić różnymi dodatkami. Sprawdzą się kolorowe sałatki oraz domowy sosy. Z pide dobrze łączy się sos czosnkowy, jogurtowy ze świeżymi ziołami czy tzatziki. Do popijania warto podać ayran.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i wlać wodę. Odstawić na 10 minut.
  • Wsypać mąkę pszenną i sól. Wlać oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i kuminem. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Dodać mięso mielone i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor, a nadmiar wody odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
  • Ciasto drożdżowe podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować placki w kształcie łódeczek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na środek każdego placka nałożyć porcje farszu.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 18 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubionymi sosami.
Domowy kebab z piekarnika
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej