Jak zrobić dobry sos do kotletów mielonych? 5 najlepszych przepisów

2022-11-29 10:53

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Najlepsze mielone to te, które w środku są miękkie i soczyste, a z zewnątrz chrupiące. To super pomysł na obiad o każdej porze roku i na każdą okazję. Tradycyjne mielone można w łatwy sposób odmienić. Wystarczy przyrządzić do nich aromatyczny sos. Jaki zrobić sos do kotletów mielonych?

kotlety mielone
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Kiedy powstały kotlety mielone?
  2. Jaki sos do kotletów mielonych?
  3. Sos do kotletów mielonych - przepisy

Kiedy powstały kotlety mielone?

Pierwsze przepisy na kotlety datuje się na XIX wiek. Właśnie wtedy w książkach kucharskich zaczęto publikować receptury na kotlety siekane. Wówczas przyrządzano je z pieczeni zrazowej. Po zmieleniu wraz z namoczoną bułką, dodawano jajko i podsmażoną wcześniej cebulę. Z wyrobionej masy formowano kotlety, obtaczano je w bułce tartej i smażono. Kotlety mielone były hitem w czasach PRL’u, kiedy serwowano je z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub kapustą. Cały czas jest to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce.

Jaki sos do kotletów mielonych?

Kotlety mielone doskonale smakują same, ale ciekawym dodatkiem do nich będzie sos. Do tego typu dania można przyrządzić najróżniejsze sosy. Podkreślą smak mięsa i sprawią, że tradycyjna potrawa zamieni się w zupełnie nowe danie. Sosy pasują nie tylko do kotletów mielonych. Dobrze komponują się z klopsikami i pulpecikami.

Sos do kotletów mielonych - przepisy

Sos pomidorowy do kotletów mielonych

  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć minutę, często mieszając.
  • Wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
  • Wlać 1 szklankę gorącego wywaru warzywnego wymieszanego z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Dodatek bazylii i oregano sprawi, że sos nabierze ziołowego aromatu. Sprawdzą się również posiekane świeże zioła.
sos pomidorowy
Autor: Shutterstock

Sos grzybowy do kotletów mielonych

  • 50 g suszonych grzybów zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Odcedzić, wody nie wylewać. Grzyby pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni roztopić 2 łyżki masła i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć kilka minut, często mieszając.
  • Wlać 1 szklankę wody, w której moczyły się grzyby. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 30 minut.
  • Wlać 1/2 szklanki wywaru warzywnego i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Delikatnie dodać 3 łyżki śmietany 18% i wymieszać.
  • Do sosu dodać 1 łyżkę mąki pszennej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Dokładnie wymieszać i podgrzewać kilka minut.
sos grzybowy
Autor: Shutterstock

Sos koperkowy do kotletów mielonych

  • 1 szklankę wywaru warzywnego zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody.
  • Dodać 1 łyżkę masła i delikatnie wlać 1/3 szklanki śmietanki 30%. Wymieszać.
  • Dodać posiekany pęczek koperku i doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
sos koperkowy
Autor: Shutterstock

Sos musztardowy do kotletów mielonych

  • W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Wlać 1 szklankę wywaru warzywnego i dodać 3 łyżki musztardy. Wsypać mąkę i wymieszać. Delikatnie wlać śmietanę 18% i wymieszać.
  • Można dodać musztardę sarepską, Dijon lub francuską z całymi ziarnami gorczycy.
sos musztardowy
Autor: Shutterstock

Sos śmietanowy do kotletów mielonych

  • Na patelnię, na której smażyły się kotlety, wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszać.
  • Wlać 300 ml kwaśnej śmietany i wsypać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zagotować i zdjąć patelnię z ognia.
  • Sos można wzbogacić startym żółtym serem lub pokruszonym serem pleśniowym. 
sos śmietanowy
Autor: Shutterstock
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH