Spis treści
Kiedy powstały kotlety mielone?
Pierwsze przepisy na kotlety datuje się na XIX wiek. Właśnie wtedy w książkach kucharskich zaczęto publikować receptury na kotlety siekane. Wówczas przyrządzano je z pieczeni zrazowej. Po zmieleniu wraz z namoczoną bułką, dodawano jajko i podsmażoną wcześniej cebulę. Z wyrobionej masy formowano kotlety, obtaczano je w bułce tartej i smażono. Kotlety mielone były hitem w czasach PRL’u, kiedy serwowano je z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub kapustą. Cały czas jest to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce.
Jaki sos do kotletów mielonych?
Kotlety mielone doskonale smakują same, ale ciekawym dodatkiem do nich będzie sos. Do tego typu dania można przyrządzić najróżniejsze sosy. Podkreślą smak mięsa i sprawią, że tradycyjna potrawa zamieni się w zupełnie nowe danie. Sosy pasują nie tylko do kotletów mielonych. Dobrze komponują się z klopsikami i pulpecikami.
Sos do kotletów mielonych - przepisy
Sos pomidorowy do kotletów mielonych
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć minutę, często mieszając.
- Wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
- Wlać 1 szklankę gorącego wywaru warzywnego wymieszanego z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
- Dodatek bazylii i oregano sprawi, że sos nabierze ziołowego aromatu. Sprawdzą się również posiekane świeże zioła.
i
Sos grzybowy do kotletów mielonych
- 50 g suszonych grzybów zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Odcedzić, wody nie wylewać. Grzyby pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni roztopić 2 łyżki masła i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć kilka minut, często mieszając.
- Wlać 1 szklankę wody, w której moczyły się grzyby. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 30 minut.
- Wlać 1/2 szklanki wywaru warzywnego i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Delikatnie dodać 3 łyżki śmietany 18% i wymieszać.
- Do sosu dodać 1 łyżkę mąki pszennej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Dokładnie wymieszać i podgrzewać kilka minut.
i
Sos koperkowy do kotletów mielonych
- 1 szklankę wywaru warzywnego zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody.
- Dodać 1 łyżkę masła i delikatnie wlać 1/3 szklanki śmietanki 30%. Wymieszać.
- Dodać posiekany pęczek koperku i doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
i
Sos musztardowy do kotletów mielonych
- W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Wlać 1 szklankę wywaru warzywnego i dodać 3 łyżki musztardy. Wsypać mąkę i wymieszać. Delikatnie wlać śmietanę 18% i wymieszać.
- Można dodać musztardę sarepską, Dijon lub francuską z całymi ziarnami gorczycy.
i
Sos śmietanowy do kotletów mielonych
- Na patelnię, na której smażyły się kotlety, wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszać.
- Wlać 300 ml kwaśnej śmietany i wsypać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zagotować i zdjąć patelnię z ognia.
- Sos można wzbogacić startym żółtym serem lub pokruszonym serem pleśniowym.
i
Zobacz galerię i poznaj genialne przepisy na pyszne i soczyste kotlety mielone, które z łatwością zrobisz w domu. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o sosach.