Spis treści
Dlaczego powstaje zakalec?
Zakalec, czyli zbite i niedopieczone ciasto, to zmora każdego, kto piecze ciasta w domu. Powstaje, kiedy przygotowanie i pieczenie nie przebiega prawidłowo. Po wyjęciu z piekarnika ciasto z zakalcem jest częściowo surowe, niesmaczne i nadaje się tylko do wyrzucenia.
Jak powstaje zakalec?
- Niewłaściwe proporcje składników – jeżeli składników mokrych lub suchych jest za dużo, a surowe ciasto jest zbyt płynne lub za gęste, wypiek zamieni się w zakalec. Niedostateczna ilość proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej spowoduje, że ciasto nie wyrośnie.
- Niedokładne wymieszanie składników – kiedy produkty są źle, za krótko lub za długo mieszane, może powstać zakalec.
- Zbyt niska temperatura w piekarniku – niedostatecznie nagrzany piekarnik powoduje, że składniki spulchniające działają zbyt wolno. Ciasto nie rośnie szybko i równomiernie. Spód może się przypalić, a środek pozostanie surowy.
- Zbyt krótki czas pieczenia – wyjęcie ciasta z piekarnika przed czasem, gdy środek jest niedopieczony, spowoduje powstanie zakalca.
- Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – kiedy ciasto się piecze, pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Gwałtowny spadek temperatury spowoduje, że ciasto opadnie i powstanie zakalec.
Co zrobić, żeby ciasto nie było zakalcem?
Ciasto czekoladowe przygotowane według tego przepisu nigdy nie wychodzi z zakalcem. Warto jednak poznać kilka zasad, dzięki którym zyska się pewność, że czekoladowy wypiek uda się już za pierwszym razem. Ten proste patenty można też wykorzystać podczas pieczenia innych ciast.
- Przestrzegaj przepisu – dokładnie odmierzaj składniki i postępuj zgodnie z instrukcjami.
- Używaj składników w temperaturze pokojowej – produkty, które wymagają chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia, chyba że w przepisie podano inaczej.
- Dokładnie mieszaj składniki – upewnij się, że wszystkie składniki są połączone w jednolite ciasto. Unikaj zbyt długiego mieszania.
- Nagrzej piekarnik i ustaw właściwą temperaturę – upewnij się, że piekarnik jest dobrze nagrzany do podanej w przepisie temperatury. Dopiero wtedy formę z ciastem można do niego wstawić.
- Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia – zmiana temperatury spowoduje, że ciasto opadnie. Otwieraj drzwiczki tylko wtedy, gdy musisz sprawdzić stopień upieczenia ciasta. Najlepiej zrobić to pod koniec pieczenia za pomocą patyczka.
Jak zrobić ciasto czekoladowe bez zakalca?
Przepis na pełne smaku i aromatu ciasto czekoladowe na Boże Narodzenie nie jest skomplikowany. Wypiek zawsze się udaje, a o zakalcu można zapomnieć. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Lista składników obejmuje proste i łatwo dostępne produkty, które w okresie przedświątecznym można dostać w promocyjnych cenach. Dzięki temu, że ciasto robi się z dodatkiem maślanki, jest puszyste i lekkie jak chmurka. Ten składnik zapobiega powstaniu zakalca.
Świąteczne ciasto czekoladowe bez zakalca – przepis krok po kroku
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto czekoladowe bez zakalca? Ten świąteczny wypiek jest łatwy i szybki. Zawsze się udaje i nigdy nie wychodzi zakalec. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty i błyskawiczny przepis, który znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
2. Do drugiej miski wbić jajka. Wlać maślankę i olej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
3. Mokre składniki stopniowo wlewać do suchych i mieszać, aż się połączą i powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
5. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
6. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Można udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
7. Podawać na święta Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Zobacz galerię i poznaj więcej przepisów na słodkie wypieki na Boże Narodzenie. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o świątecznych ciasteczkach z całego świata.
