Zapiekanka wiejska to ulubiony obiad mojej rodziny. Jest tak sycąca, że starcza za dwa dania

zapiekanka wiejska
Autor: Gkrphoto/ Shutterstock Ta pyszna zapiekanka wiejska to idealny obiad na jesienne chłody. Dodaje energii i poprawia humor.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym to danie, które smakuje znakomicie i rozgrzeje w chłodny jesienny dzień. Składa się z dwóch warstw, które pysznie się ze sobą komponują. Mięsny farsz skrywa się pod pierzynką z ziemniaczanego purèe. Poznajcie sprawdzony przepis na pełen smaku i aromatu obiad. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę wiejską z mieloną wołowiną.

Czy ziemniaki do zapiekanki wiejskiej należy gotować?

Zapiekanka wiejska to danie, które składa się z mięsnego farszu i ziemniaczanej pierzynki. Przygotowuję się ją z trzech składników. Ziemniaki należy wcześniej ugotować, odcedzić i rozgnieść praską razem z masłem i mlekiem. Dodaje się także starty parmezan. Po połączeniu ugotowanych ziemniaków z tymi dodatkami powstaje puszyste purèe, które jest doskonałym uzupełnieniem wiejskiej zapiekanki.

Jak zrobić wiejską zapiekankę z mięsem mielonym?

Przepis na zapiekankę wiejską z mielonej wołowiny i ziemniaków nie jest trudny. Przygotowanie wymaga trochę więcej pracy i czasu, ale smak dania wynagrodzi poświęcenie. Na liście składników znalazły się produkty, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Do zapiekanki można też wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Jak więc upiec pyszną domową zapiekankę wiejską z mięsem mielonym? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, potrawa wyjdzie już za pierwszym razem. Podbije nawet najwybredniejszych członków rodziny.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków
  • 2. krok – przygotowanie farszu z mielonej wołowiny, warzyw i dodatków
  • 3. krok – przygotowanie ziemniaczanego purèe z parmezanem
  • 4. krok – przełożenie mięsnego farszu i ziemniaków do formy
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki wiejskiej w piekarniku

Jak podawać zapiekankę wiejską?

Zapiekanka wiejska z mięsem mielonym wołowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i rozgrzewające, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni. Posiłek warto wzbogacić domowymi surówkami, które stanowią najlepszy dodatek do tej treściwej potrawy. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na chrupiące i soczyste surówki pasujące do zapiekanki wiejskiej.

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 450 g mrożonej marchewki z groszkiem (1 opakowanie)
  • 80 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości.
  • Kiedy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać mieloną wołowinę i smażyć około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Dodać marchewkę z groszkiem i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.
  • Ziemniaki odcedzić i rozgnieść za pomocą praski. Dodać masło, wsypać starty parmezan i wlać mleko. Ubijać praską, aż masa stanie się puszysta.
  • Purèe ziemniaczane wyłożyć na mięsny farsz. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad w chłodne dni.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej