Zapiekanka wiejska to ulubiony obiad mojej rodziny. Jest tak sycąca, że starcza za dwa dania
Dieta bezglutenowa
Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym to danie, które smakuje znakomicie i rozgrzeje w chłodny jesienny dzień. Składa się z dwóch warstw, które pysznie się ze sobą komponują. Mięsny farsz skrywa się pod pierzynką z ziemniaczanego purèe. Poznajcie sprawdzony przepis na pełen smaku i aromatu obiad. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę wiejską z mieloną wołowiną.
Czy ziemniaki do zapiekanki wiejskiej należy gotować?
Zapiekanka wiejska to danie, które składa się z mięsnego farszu i ziemniaczanej pierzynki. Przygotowuję się ją z trzech składników. Ziemniaki należy wcześniej ugotować, odcedzić i rozgnieść praską razem z masłem i mlekiem. Dodaje się także starty parmezan. Po połączeniu ugotowanych ziemniaków z tymi dodatkami powstaje puszyste purèe, które jest doskonałym uzupełnieniem wiejskiej zapiekanki.
Jak zrobić wiejską zapiekankę z mięsem mielonym?
Przepis na zapiekankę wiejską z mielonej wołowiny i ziemniaków nie jest trudny. Przygotowanie wymaga trochę więcej pracy i czasu, ale smak dania wynagrodzi poświęcenie. Na liście składników znalazły się produkty, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Do zapiekanki można też wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Jak więc upiec pyszną domową zapiekankę wiejską z mięsem mielonym? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, potrawa wyjdzie już za pierwszym razem. Podbije nawet najwybredniejszych członków rodziny.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie farszu z mielonej wołowiny, warzyw i dodatków
- 3. krok – przygotowanie ziemniaczanego purèe z parmezanem
- 4. krok – przełożenie mięsnego farszu i ziemniaków do formy
- 5. krok – upieczenie zapiekanki wiejskiej w piekarniku
Jak podawać zapiekankę wiejską?
Zapiekanka wiejska z mięsem mielonym wołowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i rozgrzewające, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni. Posiłek warto wzbogacić domowymi surówkami, które stanowią najlepszy dodatek do tej treściwej potrawy. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na chrupiące i soczyste surówki pasujące do zapiekanki wiejskiej.
- Ten jeden składnik odmieni twoją surówkę z pora. Pasuje do każdego dania
- Surówka z białej kapusty – klasyczny dodatek do kotletów schabowych i nie tylko!
- Surówka z czerwonej kapusty do obiadu – gotowa w 10 minut, znika jeszcze szybciej
- Kroję 3 pomidory i mieszam z oryginalnym sosem. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu
- Surówka z surowej cukinii – banalnie prosta, obłędnie smaczna i idealna do obiadu
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 450 g mrożonej marchewki z groszkiem (1 opakowanie)
- 80 g masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości.
- Kiedy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać mieloną wołowinę i smażyć około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Dodać marchewkę z groszkiem i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.
- Ziemniaki odcedzić i rozgnieść za pomocą praski. Dodać masło, wsypać starty parmezan i wlać mleko. Ubijać praską, aż masa stanie się puszysta.
- Purèe ziemniaczane wyłożyć na mięsny farsz. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na obiad w chłodne dni.