Mięciutka karkówka w sosie cebulowym - prosty przepis na niedrogi duszony karczek
2022-08-23
łatwy
25 min
4
Karkówka w sosie cebulowym to prosty przepis na przyrządzenie tego rodzaju mięsa. Tylko kilka składników, nieskomplikowana receptura, a efekt powalający. Przepyszne mięso wychodzi tak miękkie, że po prostu rozpływa się w ustach! Świetnie pasuje do ziemniaczanego puree lub perłowej kaszy jęczmiennej.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki bez kości
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
- 300 ml warzywnego bulionu
- 3 łyżki natki pietruszki
- 50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Przełóż do naczynia z pokrywką, w którym będziesz dusić mięso.
- Pokrój karkówkę na plastry grubości 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i mąką. Zrumień na 2 łyżkach masła na patelni.
- Dodaj mięso do cebuli, wlej bulion, włóż laurowe liście i gotuj sos pod przykryciem około 70 minut. Mięso powinno bez problemu dzielić się widelcem.
- Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj część pietruszki. Wymieszaj sos, zagotuj na małym ogniu. Podawaj z puree ziemniaczanym i np. z buraczkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne