Kurczak po toskańsku. Dodaj szpinak i suszone pomidory, a wyjdzie petarda

kurczak po toskańsku
Autor: Shutterstock Kurczak po toskańsku to przepis na pyszny i aromatyczny obiad w 30 minut.
łatwy
30 min
4

Kurczak po toskańsku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Kawałki kurczaka doskonale łączą się z aksamitnym sosem, aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz zielonymi listkami szpinaku. Danie robi się błyskawicznie z łatwo dostępnych składników. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na kurczaka po toskańsku.

Z czego zrobić kurczaka po toskańsku?

Lista składników potrzebnych do przyrządzenia w domu pysznego kurczaka po toskańsku nie jest długa. Chociaż przepis pochodzi z Włoch, wśród składników są produkty łatwo dostępne w naszych sklepach. Aby zaserwować na obiad miękkiego i soczystego kurczaka w sosie, należy przygotować:

  • piersi kurczaka – główny składnik dania
  • bulion warzywny – baza do sosu
  • warzywa – szpinak, cebula, suszone pomidory
  • serek mascarpone – zagęszcza i zabiela sos
  • przyprawy – sól, pieprz, czosnek
  • mąka pszenna – do oprószenia mięsa
  • oliwa z oliwek – do smażenia

Jak zrobić kurczaka po toskańsku?

Zrobienie kurczaka po toskańsku jest proste. Najpierw należy pokroić mięso, doprawić je i usmażyć. Zdejmuje się je z patelni i przekłada na talerz. Na tej samej patelni podsmaża się cebulę i czosnek, a następnie wlewa bulion warzywny. Kolejnym krokiem jest dodanie suszonych pomidorów i serka mascarpone. Do sosu wkłada się kawałki kurczaka i szpinak. Całość trzeba jeszcze chwilę podgrzewać. Gotowe!

Z czym podawać kurczaka po toskańsku?

Kurczak po toskańsku to pyszne i aromatyczne danie. Aby obiad było kompletny, warto zaserwować je w towarzystwie różnych dodatków. Zawsze sprawdzą się ziemniaki – gotowane, pieczone lub puree. Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem świetnie łączy się z rożnymi makaronami. Można podać również drobną kaszę lub ryż. Smacznym dodatkiem są także chrupiące surówki i kolorowe sałatki. Najprościej przygotować miks sałat z sosem winegret.

Przepis inspirowany blogiem na-talerzu.pl

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 g szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, następnie dopraw je solą i pieprzem, a potem obtocz w mące.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż kawałki kurczaka z obu stron przez około 5 minut, aż będą złociste. Gdy będą gotowe, przełóż usmażonego kurczaka na talerz.
  • Na tej samej patelni, na pozostałej oliwie, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę, często mieszając.
  • Wlej bulion warzywny na patelnię z cebulą i czosnkiem, wymieszaj. Dodaj pokrojone suszone pomidory i serek mascarpone. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty.
  • Dodaj świeży szpinak i wcześniej usmażonego kurczaka do sosu. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie i kurczak będzie dobrze podgrzany. Podawaj od razu z gotowanymi ziemniakami, drobną kaszą lub ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej