Kurczak po toskańsku. Dodaj szpinak i suszone pomidory, a wyjdzie petarda
Kurczak po toskańsku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Kawałki kurczaka doskonale łączą się z aksamitnym sosem, aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz zielonymi listkami szpinaku. Danie robi się błyskawicznie z łatwo dostępnych składników. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na kurczaka po toskańsku.
Z czego zrobić kurczaka po toskańsku?
Lista składników potrzebnych do przyrządzenia w domu pysznego kurczaka po toskańsku nie jest długa. Chociaż przepis pochodzi z Włoch, wśród składników są produkty łatwo dostępne w naszych sklepach. Aby zaserwować na obiad miękkiego i soczystego kurczaka w sosie, należy przygotować:
- piersi kurczaka – główny składnik dania
- bulion warzywny – baza do sosu
- warzywa – szpinak, cebula, suszone pomidory
- serek mascarpone – zagęszcza i zabiela sos
- przyprawy – sól, pieprz, czosnek
- mąka pszenna – do oprószenia mięsa
- oliwa z oliwek – do smażenia
Jak zrobić kurczaka po toskańsku?
Zrobienie kurczaka po toskańsku jest proste. Najpierw należy pokroić mięso, doprawić je i usmażyć. Zdejmuje się je z patelni i przekłada na talerz. Na tej samej patelni podsmaża się cebulę i czosnek, a następnie wlewa bulion warzywny. Kolejnym krokiem jest dodanie suszonych pomidorów i serka mascarpone. Do sosu wkłada się kawałki kurczaka i szpinak. Całość trzeba jeszcze chwilę podgrzewać. Gotowe!
Z czym podawać kurczaka po toskańsku?
Kurczak po toskańsku to pyszne i aromatyczne danie. Aby obiad było kompletny, warto zaserwować je w towarzystwie różnych dodatków. Zawsze sprawdzą się ziemniaki – gotowane, pieczone lub puree. Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem świetnie łączy się z rożnymi makaronami. Można podać również drobną kaszę lub ryż. Smacznym dodatkiem są także chrupiące surówki i kolorowe sałatki. Najprościej przygotować miks sałat z sosem winegret.
Przepis inspirowany blogiem na-talerzu.pl
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 g szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 10 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mascarpone
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, następnie dopraw je solą i pieprzem, a potem obtocz w mące.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż kawałki kurczaka z obu stron przez około 5 minut, aż będą złociste. Gdy będą gotowe, przełóż usmażonego kurczaka na talerz.
- Na tej samej patelni, na pozostałej oliwie, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę, często mieszając.
- Wlej bulion warzywny na patelnię z cebulą i czosnkiem, wymieszaj. Dodaj pokrojone suszone pomidory i serek mascarpone. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty.
- Dodaj świeży szpinak i wcześniej usmażonego kurczaka do sosu. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie i kurczak będzie dobrze podgrzany. Podawaj od razu z gotowanymi ziemniakami, drobną kaszą lub ryżem.