Marynatę do gęsi robię tylko według tego przepisu. Dzięki niej mięso jest pyszne i kruche

marynata do gęsi
Autor: Natasha Breen/ Shutterstock To najlepsza marynata do gęsi. Tylko kilka składników i 5 minut pracy.
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Jesień to czas nie tylko na pyszne potrawy z dyni. Inną królową tej pory roku jest gęsina. Tradycyjnie przyrządza się ją 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. W listopadzie mięso gęsi jest najsmaczniejsze, dlatego warto wiedzieć, jak dobrze je przyrządzić. Oto najlepszy przepis na marynatę do gęsi, dzięki której mięso stanie się pyszne, kruche i soczyste, a skórka chrupiąca.

W czym zamarynować gęsinę?

Aby przyrządzić pyszną i aromatyczną gęś pieczoną w całości, należy najpierw odpowiednio ją przygotować. Niezbędne jest marynowanie mięsa. Dzięki temu gęsina zyska obłędny smak, stanie się krucha i pozostanie soczysta. W tym przepisie do marynaty wykorzystuje się kilka składników, które z łatwością można kupić w prawie każdy sklepie spożywczym. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je do innych potraw.

Marynatę przygotowuje się na bazie białego wina, który jest sekretem tego przepisu. Dzięki niemu gęś po upieczeniu jest delikatna i krucha. Białe wino pomaga wydobyć i wzmocnić inne składniki marynaty. Dodaje głębi smaku i bogatego aromatu. Najlepiej sprawdzą się białe wina wytrawne lub półwytrawne.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić najlepszą marynatę do gęsi pieczonej w całości? Oprócz białego wina do marynaty potrzebna jest także woda, pomarańcza, czosnek, miód oraz takie przyprawy jak:

  • majeranek
  • tymianek
  • liście laurowe
  • sól
  • czarny pieprz

Jak zamarynować gęś przed pieczeniem?

Zastanawiacie się, jak zamarynować gęś do upieczenia w całości? Wystarczy wybrać ten przepis, aby przekonać się, że przyrządzenie kruchej i soczystej gęsiny o chrupiącej skórce nie jest zadaniem trudnym.

Przygotowanie marynaty zaczyna się od wymieszania wody z białym winem. Następnie dodaje się miód i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomarańczę i przyprawy. Marynata jest już gotowa i można wkładać do niej całą gęś. Mięso powinno znajdować się pod jej powierzchnią. Tak przygotowaną gęsinę należy wstawić do lodówki, aby przeszła smakiem i aromatem składników marynaty.

Jak zrobić marynowaną gęś pieczoną?

Przepis na marynowaną gęsinę pieczoną w całości nie jest trudny. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować według tego przepisu, a danie wyjdzie pierwsza klasa. Warto pamiętać, że gęś powinna spędzić w marynacie minimum 8 godzin. Najlepiej więc wstawić ją do lodówki na całą noc, a upiec następnego dnia. Im dłużej poleży w marynacie z białego wina, tym gęsina będzie bardziej krucha i smaczniejsza.

Jak więc przyrządzić pełną smaku i aromatu marynowaną gęś z piekarnika? To danie jest tak dobre, że podbije podniebienie i serca każdego członka rodziny. Nawet ci wybredni będą zachwyceni. Przepis dobrze jest zapisać, ponieważ marynowana pieczona gęś to danie efektowne i idealne na uroczysty listopadowy obiad dla bliskich.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do gęsiny
  • 2. krok – zamarynowanie gęsi i odstawienie na minimum 8 godzin
  • 3. krok – przełożenie gęsi do formy do zapiekania
  • 4. krok – upieczenie gęsi w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 cała gęś (waga około 4 kg)
  • 1 litr wody

  • marynata:
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 pomarańcza
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

  • dodatkowo:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wlać wodę i białe wino. Dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Wsypać sól, pieprz, majeranek i tymianek. Dodać pokrojoną w plastry pomarańczę. Wymieszać.
  • Umytą i osuszoną gęś włożyć do marynaty. Powinna znajdować się pod powierzchnią wody.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Gęś wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 2 godzin. Od czasu do czasu skropić gęś wytopionym w czasie pieczenia tłuszczem.
  • Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez 20 minut, aż skórka stanie się chrupiąca.
  • Podawać na obiad na różne okazje.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej