Marynatę do gęsi robię tylko według tego przepisu. Dzięki niej mięso jest pyszne i kruche
 
                  Dieta bezglutenowa
Jesień to czas nie tylko na pyszne potrawy z dyni. Inną królową tej pory roku jest gęsina. Tradycyjnie przyrządza się ją 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. W listopadzie mięso gęsi jest najsmaczniejsze, dlatego warto wiedzieć, jak dobrze je przyrządzić. Oto najlepszy przepis na marynatę do gęsi, dzięki której mięso stanie się pyszne, kruche i soczyste, a skórka chrupiąca.
W czym zamarynować gęsinę?
Aby przyrządzić pyszną i aromatyczną gęś pieczoną w całości, należy najpierw odpowiednio ją przygotować. Niezbędne jest marynowanie mięsa. Dzięki temu gęsina zyska obłędny smak, stanie się krucha i pozostanie soczysta. W tym przepisie do marynaty wykorzystuje się kilka składników, które z łatwością można kupić w prawie każdy sklepie spożywczym. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je do innych potraw.
Marynatę przygotowuje się na bazie białego wina, który jest sekretem tego przepisu. Dzięki niemu gęś po upieczeniu jest delikatna i krucha. Białe wino pomaga wydobyć i wzmocnić inne składniki marynaty. Dodaje głębi smaku i bogatego aromatu. Najlepiej sprawdzą się białe wina wytrawne lub półwytrawne.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić najlepszą marynatę do gęsi pieczonej w całości? Oprócz białego wina do marynaty potrzebna jest także woda, pomarańcza, czosnek, miód oraz takie przyprawy jak:
- majeranek
- tymianek
- liście laurowe
- sól
- czarny pieprz
Jak zamarynować gęś przed pieczeniem?
Zastanawiacie się, jak zamarynować gęś do upieczenia w całości? Wystarczy wybrać ten przepis, aby przekonać się, że przyrządzenie kruchej i soczystej gęsiny o chrupiącej skórce nie jest zadaniem trudnym.
Przygotowanie marynaty zaczyna się od wymieszania wody z białym winem. Następnie dodaje się miód i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomarańczę i przyprawy. Marynata jest już gotowa i można wkładać do niej całą gęś. Mięso powinno znajdować się pod jej powierzchnią. Tak przygotowaną gęsinę należy wstawić do lodówki, aby przeszła smakiem i aromatem składników marynaty.
Jak zrobić marynowaną gęś pieczoną?
Przepis na marynowaną gęsinę pieczoną w całości nie jest trudny. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować według tego przepisu, a danie wyjdzie pierwsza klasa. Warto pamiętać, że gęś powinna spędzić w marynacie minimum 8 godzin. Najlepiej więc wstawić ją do lodówki na całą noc, a upiec następnego dnia. Im dłużej poleży w marynacie z białego wina, tym gęsina będzie bardziej krucha i smaczniejsza.
Jak więc przyrządzić pełną smaku i aromatu marynowaną gęś z piekarnika? To danie jest tak dobre, że podbije podniebienie i serca każdego członka rodziny. Nawet ci wybredni będą zachwyceni. Przepis dobrze jest zapisać, ponieważ marynowana pieczona gęś to danie efektowne i idealne na uroczysty listopadowy obiad dla bliskich.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do gęsiny
- 2. krok – zamarynowanie gęsi i odstawienie na minimum 8 godzin
- 3. krok – przełożenie gęsi do formy do zapiekania
- 4. krok – upieczenie gęsi w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 cała gęś (waga około 4 kg)
- 1 litr wody
 marynata:
- 1 szklanka białego wina
- 1 pomarańcza
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
 dodatkowo:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wlać wodę i białe wino. Dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Wsypać sól, pieprz, majeranek i tymianek. Dodać pokrojoną w plastry pomarańczę. Wymieszać.
- Umytą i osuszoną gęś włożyć do marynaty. Powinna znajdować się pod powierzchnią wody.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Gęś wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 2 godzin. Od czasu do czasu skropić gęś wytopionym w czasie pieczenia tłuszczem.
- Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez 20 minut, aż skórka stanie się chrupiąca.
- Podawać na obiad na różne okazje.
 
           
             
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        