Sekret idealnego szarpanego kurczaka BBQ? Tego składnika nikt się nie spodziewa
Aromatyczny kurczak, który sprawdzi się jako dodatek do sałatek, tacosów i całej masy innych dań. Przepyszny szarpany kurczak BBQ z brązowym cukrem to danie, które zachwyci każdego. Wystarczy kilka prostych składników, by można się nim było rozkoszować. Jeśli szukasz inspiracji na ciekawe danie, to sprawdzi się perfekcyjnie.
Aromatyczny szarpany kurczak w sosie BBQ z brązowym cukrem to danie, które jest niezwykle uniwersalne. Smakuje niesamowicie, nie jest trudne do przygotowania, a podawać je można z całą gamą najróżniejszych dodatków. To danie zachwyci każdego, kto lubi ciekawe smaki.
Z czym podawać szarpanego kurczaka? Możliwości jest mnóstwo
Naszego kurczaka możemy podawać:
- w bułkach z colesławem
- w tortillach jako tacos
- z frytkami lub pieczonymi ziemniakami
- na ryżu lub makaronie
To idealny pomysł zarówno na danie główne, jak i przekąskę, kolację czy śniadanie. Ten kurczak sprawdzi się o każdej porze dnia.
Zmiany, które grają. Wypróbuj te sposoby
Jeśli chcemy możemy dorzucić do naszego sosu nieco papryczki chili, wówczas nasz kurczak będzie miał przyjemnego "kopa". Ciekawym pomysłem będzie również zamianka piersi z kurczaka na mięso z udek. To drugie jest bowiem bardziej soczyste.
Nie ma co wytężać głowy. Ten przepis jest prosty, smaczny i uniwersalny. Co prawda, gotowanie kurczaka zajmie nam trochę czasu, ale warto czasem poczekać na to, co dobre. Nie trać czasu, tylko zabierz się za przygotowywanie tego przepysznego dania.
SKŁADNIKI
- Kurczak:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- Sos BBQ z brązowym cukrem:
- 1 szklanka sosu BBQ
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1–2 łyżki ketchupu
- 0,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszamy przyprawy i nacieramy nimi kurczaka.
- Wszystkie składniki sosu BBQ mieszamy w misce.
- Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.
- Pieczemy w 150 stopniach przez około 2 godziny.
- LUB Wkładamy kurczaka do wolnowaru, zalewamy sosem i gotujemy 4-5 godzin na opcji LOW.
- LUB Wkładamy kurczaka do garnka, zalewamy sosem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 70 minut.
- Kiedy kurczak jest miękki, wyjmujemy go i za pomocą widelców rozszarpujemy.
- Przekładamy mięso z powrotem do sosu, mieszamy i gotujemy około 10 minut, aż zgęstnieje.