Najprostszy przepis na udka pieczone. Miękki i soczysty kurczak z piekarnika

udka pieczone
Autor: Shutterstock Jak zrobić dobre udka kurczaka w piekarniku? Oto prosty i sprawdzony przepis na obiad.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Udka kurczaka to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu uda smakują wyśmienicie. Skórka jest chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Przygotowanie jest proste i szybkie, ale waży jest czas marynowania mięsa. To właśnie dzięki mieszance oliwy z oliwek i przypraw smakują tak dobrze. Oto najprostszy przepis na udka pieczone.

Jakie przyprawy do udek?

W tym łatwym przepisie na udka pieczone wykorzystuje się popularne i niedrogie dodatki. To właśnie one sprawiają, że kurczak smakuje wyśmienicie. Co więc należy dodać do udek, aby podkręcić ich smak?

Na liście składników znajdują się łatwo dostępne składniki. Są do kupienia w wielu sklepach spożywczych i marketach. Można je dostać nawet w małych osiedlowych sklepikach. Są tak popularne, że wszystkie możecie mieć w domu.

Do marynaty do udek potrzebne są takie składniki jak:

  • oliwa z oliwek
  • musztarda w ostrym smaku jak Dijon
  • sos sojowy
  • czosnek
  • przyprawy – mielona słodka papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić chrupiące udka w piekarniku?

Przepis na udka pieczone jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Warto mieć więcej czasu, ponieważ udka kurczaka powinny marynować się minimum godzinę. Najlepiej smakują, kiedy spędzą w marynacie całą noc. Pamiętajcie, aby mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Dzięki temu nabierze temperatury pokojowej i po upieczeniu będzie lepiej smakować.

Najprostszy przepis na udka z piekarnika składa się z kilku kroków. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają specjalnych umiejętności. Nawet ci, którzy dopiero uczą się, jak zrobić udka w piekarniku, z tym przepisem upieką je na medal.

Jak upiec udka w piekarniku, aby były soczyste?

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do udek
  • 2. krok – zamarynowanie kurczaka i wstawienie go do lodówki najlepiej na całą noc
  • 3. krok – wyjęcie udek z lodówki na godzinę przed pieczeniem
  • 4. krok – upieczenie udek kurczaka

Z czym podawać udka pieczone?

Do pysznych i soczystych udek pieczonych warto zaserwować różne dodatki, aby posiłek był bardziej sycący. Uniwersalne są ziemniaki pieczone lub gotowane. Sprawdzą się też grillowane warzywa. Smakowitym dodatkiem są również chrupiące surówki z marchewki czy kapusty kiszonej.

SKŁADNIKI

  • 4 nogi z kurczaka o wadze około 1200 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać oliwę z oliwek i sos sojowy. Dodać musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Kurczaka przełożyć do miski i wlać marynatę. Dokładnie natrzeć mięso.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej.
  • Udka kurczaka ułożyć w formie do zapiekania. Mięso skropić marynatą, która została w misce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 1 godziny. Kiedy minie połowa czasu, udka skropić sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia.
  • Podawać od razu na ciepło z ziemniakami, grillowanymi warzywami i soczystą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej