Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczone ziemniaki zawsze cieszą się powodzeniem. W dodatku mniej tracą na swym smaku i właściwościach niż ziemniaki gotowane w wodzie. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i świeżym tymiankiem to zdrowe urozmaicenie naszej codziennej diety. Świetnie sprawdzają się w roli dodatku do mięsa, czy ryby. Wypróbujcie ten łatwy przepis i cieszcie się smakiem tej nieskomplikowanej potrawy.
Jak wybrać ziemniaki do pieczenia? Odpowiedź tutaj
ZOBACZ WIDEO z poradami na temat pieczenia ziemniaków!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki oleju
- 2 obrane ząbki czosnku oraz 6-8 ząbków w łupinie
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól morska gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy i myjemy.
- Olej łączymy z przyprawami, kminkiem i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku.
- Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch kładziemy gałązki tymianku i nieobrane ząbki czosnku.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 50-60 minut do czasu aż staną się złociste.
- Podczas pieczenia ziemniaki 3-4 razy przewracamy, aby równomiernie się upiekły.