Gęś, co zrobić z gęsiny - 11 przepisów nie tylko na 11 listopada
Gęsina to mięso, które zdecydowanie zbyt rzadko gości na naszych stołach, choć jego zalety smakowe i zdrowotne są trudne do przecenienia. Gęsi, ze względu na swoją naturę, nie nadają się do chowu przemysłowego, co sprawia, że ich mięso jest wolne od antybiotyków i sztucznych pasz. Warto sięgać po gęsinę częściej, nie tylko na dzień św. Marcina czy świąteczne okazje.
Na Świętego Marcina najlepsza gęsina to przysłowie, którego treść jest prawdziwa i wynika z głębokiego doświadczenia. Gęsi, rosnące sobie od wiosny, na jesieni osiągały i osiągają pełnię smaku, wagi i... upierzenia. Wtedy też zaczynały trafiać na polskie stoły w postaci pieczystego, zup i potrawek, ale też w postaci znanych z literatury wędzonych półgęsków. Te ostatnie trudno dziś kupić (choć nie jest to niemożliwe), natomiast mrożone, chłodzone lub świeże tuszki gęsi trafiają w listopadzie do polskich marketów.
Warto wiedzieć, że choć Polska przoduje w hodowli gęsi i są one wysoko cenione w Europie, to na nasze polskie stoły trafia zaledwie mały ułamek tej produkcji. Dlatego często wśród domowych przepisów brakuje nam tych, które pozwolą nam smakowicie przyrządzić gęsinę. Zebrałam więc dla was 11 przepisów na gęsinę, odpowiednich nie tylko na 11 listopada.
Gęsi możemy jeść cały rok, bo cały czas dostępne są tuszki głęboko mrożone. Wśród propozycji znajdziecie dania z gęsi bardziej i mniej wykwintne, droższe i tańsze, ba, nawet takie, które pozwolą smakowicie wykorzystać gęsie podroby i resztki. Jeśli więc wasze babcie i mamy nie przyrządzały gęsi, wy zmieńcie to i wprowadźcie w swoich domach nową tradycję jedzenia gęsi.
Sprawdź najlepsze sprawdzone przepisy na gęsinę w galerii poniżej: