Zapiekanka jak prosto z amerykańskiego filmu. Smakuje obłędnie
Domowa zapiekanka, która zachwyci każdego. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Ta domowa zapiekanka z kurczaka z krakersami, warzywami i kremowym sosem to idealna pozycja na obiad czy kolację. Wystarczy chwila czasu, by można się nią rozkoszować.
Idealne danie dla zabieganych. Zachwyć rodzinę prostą zapiekanką
Aromatyczna zapiekanka, która zachwyci całą rodzinę. To prosty sposób na obiad, który jest prosty, prosty do przygotowania i smakuje obłędnie. Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, gdzie tak przygotowywana zapiekanka jest czymś niezwykle popularnym.
Ta zapiekanka to prosty sposób na obiad, który nie wymaga skomplikowanych technik ani składników. Co więcej, możemy ją przygotować tak, jak mamy na to ochotę. Bez problemu zmienimy warzywa na inne czy doprawimy sos po swojemu. Jeśli chcemy możemy również sięgnąć na przykład po mięso z rosołu - wszystko w duchu zero waste.
Zapiekanka, która zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka prostych kroków
Ciekawym pomysłem może być również dodatek odrobiny ostrego sosu, który świetnie zrównoważy słodycz warzyw. Jeśli chcemy, by nasza zapiekanka była bardziej treściwa możemy dodać do niej jeszcze ugotowany ryż czy warzywa.
Zapiekanka ta to idealny sposób na treściwy obiad dla całej rodziny, przy którym nie będziemy się musieli zbytnio napracować. Kilka prostych kroków pozwoli nam zaprezentować ten aromatyczny posiłek, który świetnie smakuje i wygląda.
SKŁADNIKI
- Mięso i warzywa:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 1 puszka groszku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 100 g żółtego sera tartego
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- Wierzch:
- 1 opakowanie słonych krakersów
- 2 łyżki masła roztopionego
- 50 g startego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy na rozgrzanej patelni na złoto.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dorzucamy startą marchewkę, pokrojoną cukinię i paprykę oraz groszek.
- Całość dusimy około 7 minut.
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając.
- Dodajemy śmietankę, ser i przyprawy.
- Kurczaka z warzywami dodajemy do sosu.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Krakersy kruszymy.
- Mieszamy je z masłem i serem.
- Posypujemy na wierzch naszej zapiekanki.
- Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30 minut.