Sambal oelek - jak zrobić ostry sos z chilli i lemonki?
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Sambal oelek pochodzi z Indonezji, gdzie jest niezwykle popularny. To rodzaj ostrego sosu przygotowanego na bazie przecieru z ostrych papryczek, przyprawionego sokiem z limonki i szczyptą soli.
Do tego sosu można użyć różnych rodzajów papryczki - warunkiem jest to, żeby były ostre i czerwone. Tradycyjnie używa się do nich tajskiego chilli, ale równie dobrze można użyć papryczek cayenne, serrano lub czerwonego jalapeno.
SKŁADNIKI
- 250 g ostrych papryczek chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 limonki
- 100 ml octu ryżowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczki umyj i pokrój razem z pestkami. Zblenduj.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu.
- Gotuj, aż pasta lekko zgęstnieje.
- Pastę można zapasteryzować (15 min na małym ogniu).