Sambal oelek - jak zrobić ostry sos z chilli i lemonki?

2021-03-29
Sambal oelek
Autor: Shutterstock Sambal oelek to osty sos z papryki i limonki.
łatwy
5 min
4

Sambal oelek pochodzi z Indonezji, gdzie jest niezwykle popularny. To rodzaj ostrego sosu przygotowanego na bazie przecieru z ostrych papryczek, przyprawionego sokiem z limonki i szczyptą soli.

Do tego sosu można użyć różnych rodzajów papryczki - warunkiem jest to, żeby były ostre i czerwone. Tradycyjnie używa się do nich tajskiego chilli, ale równie dobrze można użyć papryczek cayenne, serrano lub czerwonego jalapeno.

SKŁADNIKI

  • 250 g ostrych papryczek chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 limonki
  • 100 ml octu ryżowego
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryczki umyj i pokrój razem z pestkami. Zblenduj.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu.
  • Gotuj, aż pasta lekko zgęstnieje.
  • Pastę można zapasteryzować (15 min na małym ogniu).