Szarlotka na półkruchym cieście skradła moje serce. Przepis jest banalnie prosty

szarlotka na półkruchym cieście
Autor: Shutterstock Domową szarlotkę upiecz inaczej. Ten przepis bije tradycyjne na głowę.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Nie ma to jak domowa szarlotka. Jednak zamiast piec to wyśmienite domowe ciasto według tradycyjnych przepisów, warto sprawdzić szarlotkę na cieście półkruchym. Połączenie tego ciasta z jabłkami to świetny pomysł na jesienny deser. Jak zrobić to znakomite ciasto z jabłkami? Oto prosty przepis na wyborną szarlotkę na półkruchym cieście.

Jaka jest różnica między ciastem kruchym i półkruchym?

Ciasto kruche i półkruche można wykorzystywać do najróżniejszych wypieków, ciasteczek, tart słodkich i wytrawnych. Różnią się od siebie pod różnymi względami. Składniki i ich proporcje, sposób wyrabiania czy wrażenia smakowe to tylko niektóre z nich. Tradycyjne ciasto kruche składa się z mąki, jajka, dużej ilości masła i niewielkiej wody lub mleka. Wyrabia się je krótko i energicznie, aby po upieczeniu ciasto nie stało się zbyt twarde. Jakie właściwości ma ciasto półkruche?

  • Proporcje składników – zawiera więcej cukru i jajek, a mniej masła niż ciasto kruche.
  • Tłuszcz – podobnie jak w cieście kruchym, używa się masła. Proporcje tłuszczu do mąki są nieco niższe.
  • Sposób wyrabiania – ciasto półkruche wyrabia się dłużej.
  • Konsystencja – ciasto półkruche jest bardziej zwarte i trochę mniej kruche.
  • Smak – ten rodzaj ciasta jest bardziej słodki.

Jak zrobić szarlotkę na cieście półkruchym?

Pełna smaku i aromatu szarlotka na słodkim półkruchym cieście to doskonałe domowe ciasto na jesienny deser po rodzinnym obiedzie. Przepis na ten słodki wypiek nie jest skomplikowany, ale na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Tak samo jak klasyczne ciasto kruche, ten rodzaj także wymaga chłodzenia. Dzięki temu ciasto łatwiej jest rozwałkować, a w czasie pieczenia nie kurczy się i nie pęka.

Jak więc zrobić wyborną domową szarlotkę na półkruchym cieście? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Jego zaletą jest to, że ciasto zawsze się udaje i smakuje obłędnie.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta półkruchego
  • 2. krok – schłodzenie ciasta półkruchego
  • 3. krok – przygotowanie jabłkowego nadzienia
  • 4. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy, nałożenie jabłek i przykrycie ciastem
  • 5. krok – upieczenie szarlotki na półkruchym cieście w piekarniku

Jak długo piec szarlotkę na półkruchym cieście?

Przygotowana według tego przepisu szarlotka z ciasta półkruchego ma wyśmienity smak, cudowny aromat i dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto z jabłkami piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 175 stopni C. Ile wynosi czas pieczenia szarlotki na cieście półkruchym? Wystarczy tylko pół godziny w piekarniku, aby ciasto idealnie się upiekło. Kiedy wierzch stanie się złoty i chrupiący, ciasto należy wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia.

SKŁADNIKI

  • Ciasto: 
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • Nadzienie: 
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i połączyć składniki, rozcierając je dłońmi, aż powstanie kruszonka.
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią, aż powstanie jasny puch.
  • Masę jajeczną przełożyć do kruszonki. Dodać śmietanę, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedna powinna być nieco mniejsza. Uformować kule i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka i wlać sok z cytryny. Wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć je na dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć nadzienia jabłkowe.
  • Mniejszą część ciasta rozwałkować i porwać na małe kawałki. Ułożyć je na wierzchu ciasta.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 30 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...