Zamiast smażonych, sięgnij po te sajgonki. Mniej kalorii, a tyle samo smaku

Zamiast smażonych, sięgnij po te sajgonki. Mniej kalorii, a tyle samo smaku
Autor: Shutterstock.com Zamiast smażonych, sięgnij po te sajgonki. Mniej kalorii, a tyle samo smaku
łatwy
10 min
8

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na sajgonki, ale chcesz uniknąć smażenia ich na głębokim oleju? Musisz więc wypróbować przepis na wietnamskie świeże sajgonki. Wychodzą przepyszne, są proste do przygotowania i świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy przekąskę na imprezę.

Sajgonki w wietnamskim wydaniu. Bez smażenia, a z mnóstwem smaku

Aromatyczne i pełne smaku wietnamskie sajgonki to idealny sposób na ciekawą przekąskę, której nie trzeba smażyć w głębokim oleju. Może nie wyjdą tak chrupiące, jak te które znamy, jednak są pełne smaku i o wiele zdrowsze (nie mówiąc o tym, że są mniej kaloryczne).

Z nadzieniem możemy jednak sporo eksperymentować. Gỏi cuốn, bo taką nazwę noszą nasze sajgonki, oznacza sałatkowe roladki. Możemy więc przygotować całkowicie wegetariańskie nadzienie, poeksperymentować z mięsem czy warzywami. No i oczywiście sosy. Świetnie sprawdzi się sos orzechowy, jak i słodko-kwaśny czy po prostu ostry.

Nie ważne jednak co, nasze sajgonki wychodzą lekkie, smaczne i są proste do przygotowania. Co więcej, dzięki temu, że papier ryżowy jest przezroczysty, pięknie się również prezentują, dzięki czemu możemy podać je na najróżniejsze okazje.

Ten przepis jest warty wypróbowania. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Co prawda zwijanie ich może sprawiać nieco problemu, jednak z czasem wejdzie nam to w krew.

SKŁADNIKI

  • 60 gram cienkiego makaronu ryżowego
  • 8 listków papieru ryżowego
  • 8 dużych krewetek
  • 2 liście sałaty lodowej
  • garść liści mięty
  • garść bazylii
  • 1 marchewka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Krewetki oczyszczamy i podsmażamy.
  • Sałatkę i zioła dokładnie siekamy.
  • Marchewkę kroimy w cieniutkie paseczki.
  • Do dużej miski nalewamy ciepłej wody.
  • Zanurzamy jeden listek papieru ryżowego i układamy go na płaskiej powierzchni.
  • Na środek układamy krewetkę, makaron, sałatkę, marchewkę i zioła.
  • Boki zakładamy do środka i ciasno zwijamy.
  • Powtarzamy proces ze wszystkimi składnikami.
Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej