Prosty kurczak w sosie słodko-kwaśnym gotowy w 30 minut

Prosty kurczak w sosie słodko-kwaśnym gotowy w 30 minut
Autor: Shutterstock.com Prosty kurczak w sosie słodko-kwaśnym gotowy w 30 minut
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Prostego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym przygotujesz w 30 minut. To naprawdę łatwe. Dlatego to takie popularne danie kuchni azjatyckiej. Wystarczy kilka podstawowych składników i w mniej niż pół godziny możesz się delektować najlepszym kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. 

Składniki na kurczaka słodko-kwaśnego

  • Kurczak: Mięso z piersi kurczaka bez kości i skóry, czyli popularny filet. Tego właśnie używam. Ale czasem także mięsa z udek, bez kości i skóry. Wtedy danie jest bardziej w stylu męskim.
  • Sos: Prosty przepis na sos z podstawowymi składnikami: sok jabłkowy, sok z cytryny, sos sojowy, cukier, keczup, sproszkowany czosnek.

Jak się robi słodko-kwaśnego kurczaka po chińsku?

  • Przepis jest bardzo łatwy. Wystarczy marynować kurczaka, następnie zanurzyć kawałki mięsa w skrobi kukurydzianej i jajku, na koniec usmażyć w głębokim tłuszczu.
  • Aby zrobić sos, po prostu dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, to wszystko!
  • Potrzebujesz tylko smażonego kurczaka w chrupiącej panierce i sosu, aby ten słodko-kwaśny kurczak był taki jak w Twojej ulubionej knajpce.

Co podawać z łatwym kurczakiem słodko-kwaśnym?

Tradycyjnie kurczaka słodko-kwaśnego podaje się z ryżem. Możesz podawać kurczaka z ryżem smażonym lub makaronem. 

Wskazówki, jak przygotować chrupiącego słodko-kwaśnego kurczaka

  • Uważaj podczas smażenia, nie rozchlapuj oleju podczas smażenia i smaż kurczaka partiami.
  • Nie gotuj sosu zbyt długo, ponieważ po ostygnięciu sos gęstnieje. W zależności od konsystencji sosu, który chcesz, musisz go zagotować. Im bardziej go gotujesz, tym będzie bardziej gęsty. Jeśli chcesz mieć lekko rzadki sos, gotuj go krócej.
  • Aby uzyskać chrupiącego smażonego kurczaka, użyj skrobi kukurydzianej zamiast mąki pszennej. Mąka pszenna zwykle nadaje smażonemu kurczakowi ciastowatą teksturę.
  • Aby uzyskać dodatkowy smak potrawy, można dodać czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, a także cebulę. To doda dodatkowych smaków do końcowego dania.
  • Jeśli chcesz, możesz również dodać do tego dania kawałki ananasa.
  • Zamiast soku jabłkowego możesz dodać sok ananasowy i kawałki ananasa do tego dania.

SKŁADNIKI

  • Na sos słodko-kwaśny:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek keczupu
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • Na chrupiącego kurczaka słodko-kwaśnego:
  • 1,5 szklanki kurczaka, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 1-calowe kawałki
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka L
  • olej do głębokiego smażenia
  • Do przybrania:
  • ziarenka sezamu
  • zielona cebulka lub szczypior

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania sosu: W miseczce lub kubku wymieszaj cukier, keczup, sok jabłkowy, sok cytrynowy, sproszkowany czosnek i sos sojowy. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Pora na kurczaka. Pokrój filet z piersi kurczaka lub z udek w kostkę wielkości małego kęsa. Przypraw solą i mielonym pieprzem.
  • Lekko ubij jajka w misce i odstaw na bok. Obok postaw miskę ze mąką kukurydzianą. 
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
  • Zanurz kurczaka w skrobi kukurydzianej, a następnie ponownie zanurz kurczaka w ubitych jajach.
  • Powoli upuszczaj kurczaka partiami do oleju i smaż na złoty kolor. Kurczaka osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym i odstaw na bok.
  • Podgrzej sos w rondlu lub na patelni i pozwól mu się zagotować. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje.
  • Dodaj smażone kawałki kurczaka do sosu i dobrze obtocz kurczaka w sosie. Zdejmij z ognia.
  • Udekoruj sezamem i posiekaną szczypiorkiem. Podawaj z ryżem.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej