Prosty kurczak w sosie słodko-kwaśnym gotowy w 30 minut
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Prostego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym przygotujesz w 30 minut. To naprawdę łatwe. Dlatego to takie popularne danie kuchni azjatyckiej. Wystarczy kilka podstawowych składników i w mniej niż pół godziny możesz się delektować najlepszym kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym.
Składniki na kurczaka słodko-kwaśnego
- Kurczak: Mięso z piersi kurczaka bez kości i skóry, czyli popularny filet. Tego właśnie używam. Ale czasem także mięsa z udek, bez kości i skóry. Wtedy danie jest bardziej w stylu męskim.
- Sos: Prosty przepis na sos z podstawowymi składnikami: sok jabłkowy, sok z cytryny, sos sojowy, cukier, keczup, sproszkowany czosnek.
Jak się robi słodko-kwaśnego kurczaka po chińsku?
- Przepis jest bardzo łatwy. Wystarczy marynować kurczaka, następnie zanurzyć kawałki mięsa w skrobi kukurydzianej i jajku, na koniec usmażyć w głębokim tłuszczu.
- Aby zrobić sos, po prostu dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, to wszystko!
- Potrzebujesz tylko smażonego kurczaka w chrupiącej panierce i sosu, aby ten słodko-kwaśny kurczak był taki jak w Twojej ulubionej knajpce.
Co podawać z łatwym kurczakiem słodko-kwaśnym?
Tradycyjnie kurczaka słodko-kwaśnego podaje się z ryżem. Możesz podawać kurczaka z ryżem smażonym lub makaronem.
Wskazówki, jak przygotować chrupiącego słodko-kwaśnego kurczaka
- Uważaj podczas smażenia, nie rozchlapuj oleju podczas smażenia i smaż kurczaka partiami.
- Nie gotuj sosu zbyt długo, ponieważ po ostygnięciu sos gęstnieje. W zależności od konsystencji sosu, który chcesz, musisz go zagotować. Im bardziej go gotujesz, tym będzie bardziej gęsty. Jeśli chcesz mieć lekko rzadki sos, gotuj go krócej.
- Aby uzyskać chrupiącego smażonego kurczaka, użyj skrobi kukurydzianej zamiast mąki pszennej. Mąka pszenna zwykle nadaje smażonemu kurczakowi ciastowatą teksturę.
- Aby uzyskać dodatkowy smak potrawy, można dodać czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, a także cebulę. To doda dodatkowych smaków do końcowego dania.
- Jeśli chcesz, możesz również dodać do tego dania kawałki ananasa.
- Zamiast soku jabłkowego możesz dodać sok ananasowy i kawałki ananasa do tego dania.
SKŁADNIKI
- Na sos słodko-kwaśny:
- 2/3 szklanki cukru
- 6 łyżek keczupu
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 1,5 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
- Na chrupiącego kurczaka słodko-kwaśnego:
- 1,5 szklanki kurczaka, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 1-calowe kawałki
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka L
- olej do głębokiego smażenia
- Do przybrania:
- ziarenka sezamu
- zielona cebulka lub szczypior
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania sosu: W miseczce lub kubku wymieszaj cukier, keczup, sok jabłkowy, sok cytrynowy, sproszkowany czosnek i sos sojowy. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
- Pora na kurczaka. Pokrój filet z piersi kurczaka lub z udek w kostkę wielkości małego kęsa. Przypraw solą i mielonym pieprzem.
- Lekko ubij jajka w misce i odstaw na bok. Obok postaw miskę ze mąką kukurydzianą.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Zanurz kurczaka w skrobi kukurydzianej, a następnie ponownie zanurz kurczaka w ubitych jajach.
- Powoli upuszczaj kurczaka partiami do oleju i smaż na złoty kolor. Kurczaka osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym i odstaw na bok.
- Podgrzej sos w rondlu lub na patelni i pozwól mu się zagotować. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje.
- Dodaj smażone kawałki kurczaka do sosu i dobrze obtocz kurczaka w sosie. Zdejmij z ognia.
- Udekoruj sezamem i posiekaną szczypiorkiem. Podawaj z ryżem.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!