Sajgonki bez smażenia. Dzięki tej metodzie są jeszcze lepsze i bardziej chrupiące

sajgonki bez smażenia
Autor: Shutterstock Domowe sajgonki bez smażenia to pyszna azjatycka przekąska bez zbędnych kalorii.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Sajgonki to jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchni azjatyckiej. Chociaż w sieci krąży mnóstwo przepisów na pyszne sajgonki, warto sprawdzić tę recepturę. Przyrządzone według niej sajgonki wypełnione mięsnym farszem są wyjątkowo smaczne i przyjemnie chrupiące. Ich sekretem jest nieoczywista obróbka termiczna. Poznajcie łatwy przepis na domowe sajgonki bez smażenia.

Sajgonki bez smażenia – składniki

Do przyrządzenia obłędnych sajgonek bez smażenia wykorzystuje się produkty typowe dla potraw kuchni azjatyckiej. Chociaż lista składniki może wydać się długa, wszystkie artykuły można bez problemu kupić w naszych sklepach. Znajdziecie je w większych sklepach na półkach z produktami kuchni świata.

W tym sprawdzonym przepisie na sajgonki z piekarnika używa się papieru ryżowego oraz składników, które wykorzystuje się do przygotowania mięsnego farszu. Nadzienie do sajgonek przyrządza się z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem makaronu ryżowego, cebuli, marchewki, grzybów mun, imbiru i czosnku. Smak podkręcają dodatki jak sos sojowy, ocet ryżowy, słodka papryka i mielony czarny pieprz.

Jak zrobić sajgonki bez smażenia?

Przepis na sajgonki bez smażenia, które urzekają pysznym smakiem, nie jest skomplikowany. Nawet jeżeli dopiero pierwszy raz będziecie robić domowe sajgonki, udadzą się i będą super smakować każdemu, kto ich spróbuje. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane i postępując według przepisu krok po kroku, azjatycki przysmak wyjdzie już za pierwszym razem.

Czy sajgonki trzeba smażyć? Jak się okazuje sajgonki nie koniecznie trzeba smażyć na patelni w głębokim tłuszczu. W tym przepisie sajgonki piecze się w piekarniku. Właśnie to jest sekretem ich smaku. W tej wersji sajgonki są chrupiące i lekkie. Nie nasiąkają tłuszczem i nie zawierają zbędnych kalorii.

Jak więc zrobić pyszne sajgonki bez smażenia?

  • 1. krok – przygotowanie farszu z mięsa mielonego z dodatkiem warzyw i przypraw
  • 2. krok – nałożenie farszu na papier ryżowy i zawinięcie arkuszy jak krokiety
  • 3. krok – ułożenie sajgonek na blasze i skropienie ich olejem
  • 4. krok – upieczenie sajgonek w piekarniku

Z czym podawać sajgonki bez smażenia?

Sajgonki bez smażenia to doskonała przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Azjatycki przysmak warto podać w towarzystwie różnych dodatków. Sajgonki bez smażenia pysznie smakują z azjatyckimi sosami. Sprawdzi się sos słodko-kwaśny i sos sojowy. Jeżeli sajgonki bez smażenia mają być daniem głównym, dobrze jest przygotować chrupiącą surówkę. Sprawdzi się  surówka z czerwonej kapusty, z kapusty pekińskiej lub klasyczny coleslaw.

SKŁADNIKI

  • 15 arkuszy papieru ryżowego
  • 400 g mięsa mielonego z szynki
  • 150 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 2 marchewki
  • 1 biała cebula
  • 30 g suszonych grzybów mun
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju + do posmarowania
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połamany na mniejsze kawałki makaron ryżowy i pokrojone w paski grzyby mun zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obraną i starą na tarce marchewkę.
  • Dodać starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć minutę.
  • Dodać mięso mielone, wymieszać i smaży, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
  • Wlać sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawić papryką i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut.
  • Dodać grzyby i makaron. Wbić jajka i wsypać szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Arkusze papieru ryżowego moczyć w letniej wodzie około 10 sekund. Na każdy arkusz nałożyć 2 łyżki mięsnego farszu i zawinąć jak krokiety. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut do lekkiego ostudzenia. Po tym czasie przełożyć na talerze.
  • Podawać z sosem słodko-kwaśnym, sosem sojowym i surówką.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej