Jak pozyskiwać i przerabiać grzyby mun, czyli ucho bzowe?

2016-10-11 10:35

W sezonie grzybowym do lasu ruszają tłumy grzybiarzy amatorów. Z lasu znikają prawdziwki, maślaki czy rydze. Aby bez kłopotu wrócić z pełnym koszykiem, warto wypróbować także inne gatunki - jak znany z kuchni azjatyckich grzyb mun, występujący często w Polsce! Jak znaleźć grzyby mun i jakie mają właściwości?

grzyby-jak-pozyskiwac-i-przerabiac-grzyby-mun-czyli-ucho-bzowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Grzyby mun, inaczej ucho bzowe, od dawna wykorzystywane są w kuchni i medycynie chińskiej

Spis treści

  1. Ucho bzowe, mun - co zrobić z tymi grzybami?
  2. Ucho bzowe i medycyna

Na starych krzewach czarnego bzu bardzo często występuje szczególny rodzaj grzyba. Wyróżnia się on galaretowato-mięsistą konsystencją, półprzezroczystym miąższem i kształtem zbliżonym do ludzkiego ucha. Bywa różnie nazywany: ucho bzowe, uszak judaszowe-ucho, ucho judaszowe, uszak bzowy; w handlu występuje najczęściej pod azjatyckimi nazwami mu albo mun.

Nazwa ucho judaszowe pochodzi od legendy mówiącej o tym, że Judasz powiesił się na masywnym krzewie dzikiego bzu czarnego. Oczywisty absurd dla każdego, kto widział krzewy czarnego bzu - niezbyt wysokie, bardzo kruche, mogą utrzymać ciężar dziecka, ale nie dorosłego mężczyzny. Bez czarny występuje zresztą na Bliskim Wschodzie rzadko. Ucho bzowe wygląda dość dziwnie i nie zdobyło popularności w polskiej kuchni. Owocniki są małe, mierzą do 10 cm średnicy. Grzyb mun może mieć różne kolory, od jasnobrązowej, cielistej, po brunatną i niemal fioletową. Świeże grzyby przypominają konsystencją żelki, wysuszone - rzemień. Najlepiej zbierać je po deszczu, wtedy też najlepiej wyglądają. Podczas suszy wysychają i kurczą się, a w wilgotnym środowisku odzyskują kształt. W sprzyjających warunkach można je zbierać przez cały rok.

Ucho bzowe, mun - co zrobić z tymi grzybami?

W kuchniach azjatyckich ucho bzowe cenione jest za walory zdrowotne i charakterystyczną konsystencję. Samo w sobie niemal nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera też prawie wcale substancji odżywczych. Dobrze sprawdza się jako dodatek do dań chińskich: smażonego ryżu lub makaronu, sosów i sałatek, duszonych warzyw.

Ucho bzowe i medycyna

Wyciągi z tkanek grzyba i inne preparaty z niego otrzymywane są niekiedy wykorzystywane do produkcji suplementów diety, wzmacniających  odporność. Inne pozytywne skutki wymieniane przez tradycyjną medycynę chińską to ogólne działanie wzmacniające i regenerujące, poprawa stanu włosów i paznokci, a także skóry; grzyby mun używane były także do leczenia owrzodzeń i stanów zapalnych skóry, przy hemoroidach, nadciśnieniu. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE