Domowe sajgonki: dobry przepis na spring rolls
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Podajemy przepis na pyszne domowe sajgonki, które można bez problemu zrobić w domu. Wystarczy tylko kilka składników. Jak zrobić domowe sajgonki - lepsze i smaczniejsze niż w chińskim barze?
SKŁADNIKI
- arkusze papieru ryżowego
 - ok. 10 średnich podgrzybków
 - 1 sałata
 - 2 papryki
 - 2 marchewki
 - sos sojowy
 - pieprz
 - gałka muszkatołowa
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania warzyw – obierz i pokrój marchewkę w kostkę, usuń pestki z papryki i pokrój ją w słupki. Grzyby potnij w plasterki. Sałatę należy dokładnie umyć, a następnie porwać na kawałki.
 - Na patelni rozgrzać olej. Zacząć od smażenia grzybów – ok. 4-5 minut, w następnej kolejności dodać marchewkę i paprykę. Całość smażyć na patelni przez kolejne 4-5 minut. Przyprawić pieprzem, gałką i sosem sojowym.
 - Papier ryżowy zwilżyć wodą, aż arkusze będą elastyczne i gładkie. Na każdy arkusz nałóż porcję farszu i dodaj do niego sałatę. Zawiń jak polskiego gołąbka.
 - Tak przygotowaną całość podgrzać na parze. W wersji bardziej kalorycznej - usmażyć w głębokim tłuszczu, aż sajgonki będą złociste i chrupiące.