Domowe sajgonki: dobry przepis na spring rolls

2021-03-29
Majki
jak-samemu-zrobic-sajgonki-przepis-na-pyszne-domowe-sajgonki.jpg
Autor: Shutterstock Sajgonki można ugotować na parze albo usmażyć na oleju
łatwy
30 min
4

Podajemy przepis na pyszne domowe sajgonki, które można bez problemu zrobić w domu. Wystarczy tylko kilka składników. Jak zrobić domowe sajgonki - lepsze i smaczniejsze niż w chińskim barze?

SKŁADNIKI

  • arkusze papieru ryżowego
  • ok. 10 średnich podgrzybków
  • 1 sałata
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • sos sojowy
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania warzyw – obierz i pokrój marchewkę w kostkę, usuń pestki z papryki i pokrój ją w słupki. Grzyby potnij w plasterki. Sałatę należy dokładnie umyć, a następnie porwać na kawałki.
  • Na patelni rozgrzać olej. Zacząć od smażenia grzybów – ok. 4-5 minut, w następnej kolejności dodać marchewkę i paprykę. Całość smażyć na patelni przez kolejne 4-5 minut. Przyprawić pieprzem, gałką i sosem sojowym.
  • Papier ryżowy zwilżyć wodą, aż arkusze będą elastyczne i gładkie. Na każdy arkusz nałóż porcję farszu i dodaj do niego sałatę. Zawiń jak polskiego gołąbka.
  • Tak przygotowaną całość podgrzać na parze. W wersji bardziej kalorycznej - usmażyć w głębokim tłuszczu, aż sajgonki będą złociste i chrupiące.
Majki