Domowe sajgonki: dobry przepis na spring rolls
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Podajemy przepis na pyszne domowe sajgonki, które można bez problemu zrobić w domu. Wystarczy tylko kilka składników. Jak zrobić domowe sajgonki - lepsze i smaczniejsze niż w chińskim barze?
SKŁADNIKI
- arkusze papieru ryżowego
- ok. 10 średnich podgrzybków
- 1 sałata
- 2 papryki
- 2 marchewki
- sos sojowy
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania warzyw – obierz i pokrój marchewkę w kostkę, usuń pestki z papryki i pokrój ją w słupki. Grzyby potnij w plasterki. Sałatę należy dokładnie umyć, a następnie porwać na kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej. Zacząć od smażenia grzybów – ok. 4-5 minut, w następnej kolejności dodać marchewkę i paprykę. Całość smażyć na patelni przez kolejne 4-5 minut. Przyprawić pieprzem, gałką i sosem sojowym.
- Papier ryżowy zwilżyć wodą, aż arkusze będą elastyczne i gładkie. Na każdy arkusz nałóż porcję farszu i dodaj do niego sałatę. Zawiń jak polskiego gołąbka.
- Tak przygotowaną całość podgrzać na parze. W wersji bardziej kalorycznej - usmażyć w głębokim tłuszczu, aż sajgonki będą złociste i chrupiące.