Surówka z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”. Jej tajemnica tkwi w przyprawach

surówka z czerowonej kapusty
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dzięki temu przepisowi każdy zrobi super surówkę z czerwonej kapusty, która smakuje identycznie jak w chińskim barze. Za jej oryginalny smak odpowiadają przyprawy typowe dla kuchni azjatyckiej. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”.

Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty?

Surówkę robi się łatwo i szybko. Poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i posiekaną dymkę miesza się z sosem z octu ryżowego, oleju i cukru trzcinowego. Dodaje się także świeży imbir i czosnek. Całość należy dokładnie wymieszać i poczekać 15 minut, aż smaki się przegryzą.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

  • Przepis na tę pyszną i chrupiącą surówkę jest bardzo łatwy.
  • Surówkę w azjatyckim smaku robi się bardzo szybko. Trzeba jedynie poczekać kwadrans, aby smaki się połączyły w pyszną całość.
  • Na liście produktów potrzebnych do zrobienia surówki znajduje się kilka składników i przyprawy. Są niedrogie i dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym.
  • Surówkę wzbogaci drobno posiekane chili, starte jabłko, krążki pora oraz świeże zioła jak koperek, natka pietruszki czy szczypiorek oraz posiekane orzechy włoskie lub ziemne.
  • Ocet ryżowy zastąpi winny lub tradycyjny.
  • Surówka z czerwonej kapusty jest uniwersalna, można ją robić przez cały rok i podawać do dań nie tylko kuchni azjatyckiej. Pasuje do potraw na ciepło i na zimno, mięsnych i wegetariańskich, tradycyjnych i fusion.

Co zrobić, żeby surówka z czerwonej kapusty była miękka?

Oczyszczoną z zewnętrznych liści czerwoną kapustę należy poszatkować lub zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Następnie lekko się ją soli, miesza i miskę wstawia na noc do lodówki. Przez ten czas zmięknie i puści soki.

SKŁADNIKI

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1 pęczek dymki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ocet ryżowy wymieszać z olejem i cukrem trzcinowym.
  • Czerwoną kapustę poszatkować. Dymkę drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  • Obrany imbir i czosnek drobno posiekać i oprószyć solą. Utrzeć w moździerzu lub za pomocą noża na desce.
  • Do dużej miski przełożyć kapustę, marchewkę i dymkę. Wlać sos i utarty czosnek z imbirem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej