Surówka z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”. Jej tajemnica tkwi w przyprawach
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dzięki temu przepisowi każdy zrobi super surówkę z czerwonej kapusty, która smakuje identycznie jak w chińskim barze. Za jej oryginalny smak odpowiadają przyprawy typowe dla kuchni azjatyckiej. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”.
Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty?
Surówkę robi się łatwo i szybko. Poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i posiekaną dymkę miesza się z sosem z octu ryżowego, oleju i cukru trzcinowego. Dodaje się także świeży imbir i czosnek. Całość należy dokładnie wymieszać i poczekać 15 minut, aż smaki się przegryzą.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
- Przepis na tę pyszną i chrupiącą surówkę jest bardzo łatwy.
- Surówkę w azjatyckim smaku robi się bardzo szybko. Trzeba jedynie poczekać kwadrans, aby smaki się połączyły w pyszną całość.
- Na liście produktów potrzebnych do zrobienia surówki znajduje się kilka składników i przyprawy. Są niedrogie i dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym.
- Surówkę wzbogaci drobno posiekane chili, starte jabłko, krążki pora oraz świeże zioła jak koperek, natka pietruszki czy szczypiorek oraz posiekane orzechy włoskie lub ziemne.
- Ocet ryżowy zastąpi winny lub tradycyjny.
- Surówka z czerwonej kapusty jest uniwersalna, można ją robić przez cały rok i podawać do dań nie tylko kuchni azjatyckiej. Pasuje do potraw na ciepło i na zimno, mięsnych i wegetariańskich, tradycyjnych i fusion.
Co zrobić, żeby surówka z czerwonej kapusty była miękka?
Oczyszczoną z zewnętrznych liści czerwoną kapustę należy poszatkować lub zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Następnie lekko się ją soli, miesza i miskę wstawia na noc do lodówki. Przez ten czas zmięknie i puści soki.
SKŁADNIKI
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 pęczek dymki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ocet ryżowy wymieszać z olejem i cukrem trzcinowym.
- Czerwoną kapustę poszatkować. Dymkę drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Obrany imbir i czosnek drobno posiekać i oprószyć solą. Utrzeć w moździerzu lub za pomocą noża na desce.
- Do dużej miski przełożyć kapustę, marchewkę i dymkę. Wlać sos i utarty czosnek z imbirem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.