Domowy dżem z winogron z pestkami – prostszy, zdrowszy i równie pyszny

dżem z winogorn z pestkami
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Nie przecieraj winogron. Idealnie słodki dżem z tych owoców zrobisz z pestkami.
łatwy
45 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sezon na domowe przetwory w pełni, a dżem z winogron to jeden z tych smaków, które potrafią przenieść wprost do jesiennego ogrodu. Tym razem nie musisz spędzać długich godzin na żmudnym usuwaniu pestek – wystarczy je zostawić, a dżem nie tylko zyska wyjątkową głębię smaku, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Winogronowe pestki są naturalnym źródłem antyoksydantów, dlatego taki dżem to nie tylko pyszny dodatek do pieczywa czy naleśników, ale też zdrowy zastrzyk energii. 

Czy można zrobić dżem z winogron z pestkami?

Winogrona to skarbnica zdrowia. Są bogate w witaminy A, B, C, E i K oraz żelazo, jod, sód, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, fluor, potas, chrom, selen i mangan. To źródło antyoksydantów, czyli substancji, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegają chorobom i opóźniają efekty starzenia. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych warto wprowadzić winogrona do codziennej diety.

Winogrona są pyszną i zdrową przekąską. Można dodawać je do deserów, ciast i ciasteczek. Są wyśmienitym składnikiem sałatek i obowiązkowym elementem deski serów. Mało kto wie, że z winogron można też przygotować pełen smaku i zdrowia dżem. W tym przepisie dżem winogronowy robi się razem z pestkami. Są tak samo zdrowe jak owoce, więc nie trzeba ich usuwać w trakcie przygotowania. Jeżeli zastanawiacie się, czy można zrobić dżem winogronowy razem z pestkami, odpowiedź znajdziecie w tym prostym i szybkim przepisie.

Jak zrobić dżem z winogron ogrodowych?

Przepis na domowy dżem z winogron z pestkami nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że owoców nie trzeba przecierać przez sitko, czas przygotowania jest o wiele krótszy. Winogrona w postaci dżemu smakują wyśmienicie i można serwować je z pieczywem, naleśnikami, plackami czy dodawać do słodkich wypieków. Dżem podkręci smak owsianki czy naturalnego jogurtu.

Jak więc zrobić smaczny domowy dżem z winogron z pestkami? To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Lista składników jest krótka. Sezon na winogrona jeszcze trwa, więc warto wybrać ten sprawdzony przepis.

  • 1. krok – przełożenie winogron do garnka, zasypanie ich cukrem i odstawienie na minimum 2 godziny
  • 3. krok – gotowanie winogron, aż się rozpadną
  • 4. krok – przełożenie dżemu do słoiczków
  • 5. krok – pasteryzacja dżemu winogronowego z pestkami na mokro lub sucho

Czym zagęścić dżem z winogron?

Może zdarzyć się, że dżem z winogron wyjdzie zbyt rzadki. Istnieje prosty sposób, aby to zmienić. Idealnym składnikiem, który zagęści dżem, jest cytryna. W tym przepisie wystarczy dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Dzięki temu domowe przetwory z winogron zyskają doskonałą konsystencję. Sok z cytryny to także naturalny konserwant. Jego dodatek sprawi, że dżem winogronowy dłużej zachowa swój pyszny smak i składniki odżywcze.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 150 g cukru
  • 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte winogrona przełożyć do garnka z grubym dnem. Wsypać cukier i wybraną przyprawę. Wymieszać i odstawić na 2 godziny lub dłużej.
  • Następnie podgrzewać na średnim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować około 15 minut.
  • Kiedy cukier się rozpuści, a winogrona zaczną się rozpadać, wlać wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać i gotować około 20 minut.
  • Gotowy dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków, a następnie zapasteryzować na mokro przez 10 minut lub w piekarniku w temperaturze 120 stopni C.
  • Słoiczki z dżemem odstawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do spiżarni lub kuchennej szafki.
  • Wykorzystać jako dodatek do chleba, naleśników, deserów i ciast.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej