Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem: przepis na struclę z dżemem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem, czyli popularna strucla, to doskonałe ciasto do kawy czy herbaty. Na naturalnych składnikach, pachnące i niezbyt słodkie, a także, dzięki wilgoci z dżemu - dłużej zachowujące świeżość, niż placek drożdżowy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru
- dżem z czarnej porzeczki
- 1 roztrzepane jajko
- kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy.
- Gdy ciasto będzie już elastyczne i będzie odchodziło od ręki (lub hakowych ubijaków miksera), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Środek prostokąta smarujemy gęstym dżemem porzeczkowym. Zwijamy jak roladę, a końce zlepiamy ze sobą, tak aby dżem nie wypłynął bokiem.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy jego wierzch. Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
- Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.