Bigos do słoików - jak zawekować bigos na później?

2020-12-17 9:41
Bigos do słoików - jak zawekować bigos na później?
Autor: Shutterstock Zawekowanie bigosu to dobry sposób na przedłużenie jego trwałości.

Bigos to niespecjalnie trudna w przygotowaniu ale mocno czasochłonna potrawa. Najlepszy gulasz gotuje się pomału przez kilka dni, to podgrzewając, to studząc danie. Skoro poświęcamy na niego tyle czasu warto go zrobić więcej. Na przykład przygotowując świąteczny bigos możemy przygotować siebie pod razu kilka porcji obiadowych ponad to, co jesteśmy w stanie zjeść w święta i zawekować. Będzie jak znalazł na później.

Lepszy bigos ze słoika czy mrożony?

Oczywiście gotowy bigos można też zamrozić. I to też jest znakomity sposób przechowywania bigosu, bo przemrożenie go sprawia, że nabiera znakomitego smaku. Minusem jest jednak czas, jaki trzeba czekać, aż potraw się rozmrozi. Z kolei taki zawekowany bigos ma tę przewagę nad mrożonym, że bardzo szybko można go odgrzać. Wystarczy przełożyć ze słoika do rondelka, podgrzać i obiad gotowy. 

Wekowane bigosu

Wekowanie bigosu nie jest trudnym zadaniem i poradzi sobie z nim nawet początkujący amator gotowania. Zawekować można każdy rodzaj bigosu, niezależnie od tego z jakich składników został przygotowany. Do słoików można włożyć bigos z mięsem i wegetariański, z samej kapusty kiszonej, jaki i mieszany. Podrzucamy kilka sprawdzonych przepisów na bigos, które warto wypróbować.

Babciny bigos: przepis na klasyczne danie kuchni polskiej

Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach: sprawdzony przepis

Świąteczny bigos - przepis na tradycyjny bigos na święta

Aromatyczny bigos z kiełbasą jałowcową i suszonymi grzybami

Bigos szlachecki według Magdy Gessler

Jak zawekować bigos?

Ugotuj bigos wg ulubionej receptury. Pozostaw go w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.

Słoiki do wekowania bigosu dokładnie umyj i wyparz. 

Aby to zrobić słoiki można zalać wrzątkiem, ale można je również wyparzyć w zmywarce. Należy wtedy nastawić program z najwyższą temperaturą. Nie musi być długi.

Jeśli wyparzasz słoiki w zmywarce nie używaj detergentów.

Jeśli chcesz je przy okazji umyć, to po takim wyparzeniu przepłucz je gorącą wodą, aby wypłukać pozostałości kapsułki do zmywania.

Wystudzony bigos przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Dokładnie zakręć.

Do dużego garnka włóż ściereczkę kuchenną lub ręcznik, wstaw słoiki z bigosem. Nie powinny się stykać, ani dotykać ścianek garnka.

Wlej do garnka zimną wodę - tak do wysokości połowy słoików. Podgrzewaj na dużym ogniu do zagotowania.

Zmniejsz ogień i pasteryzuj 20 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostygnięcie. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl