Pasztet z dzika: przepis na pyszną dziczyznę

2018-12-13
Dziczyzna: pasztet z dzika. Przepis na pyszną przekąskę
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet z dzika to jedna z najbardziej cenionych potraw z dziczyzny
średni
90 min
4

Dziczyzna zajmowała ważne miejsce w kuchni staropolskiej. Dziś niezbyt doceniana, ma jednak grono zagorzałych fanów. Pasztet z dzika to jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Sprawdź, jak go zrobić.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Składniki

1,2 kg udźca dzika

10 dag słoniny

30 dag wątróbki drobiowej

25 dag włoszczyzny

5 dag smalcu

gałka muszkatołowa mielona

gałązka rozmarynu

łyżeczka suszonego majeranku

5 jagód jałowca

łyżeczka suszonego tymianku

2 ząbki czosnku

10 dag suszonych podgrzybków

5 jajek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso oczyść dokładnie z błon i ugotuj razem z warzywami, przyprawami, grzybkami.

Wątróbkę krótko obsmaż. Kiedy wystygnie, przepuść wszystko 3 razy przez maszynkę.

Dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku. Dodaj jajka, sól oraz pieprz i wyrabiaj na jednolitą masę 3-5 minut.

Przełóż do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą.

Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.