Pasztet z dzika: przepis na pyszną dziczyznę

2021-12-02
Dziczyzna: pasztet z dzika. Przepis na pyszną przekąskę
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet z dzika to jedna z najbardziej cenionych potraw z dziczyzny
średni
90 min
4

Dziczyzna zajmowała ważne miejsce w kuchni staropolskiej. Dziś niezbyt doceniana, ma jednak grono zagorzałych fanów. Pasztet z dzika to jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Sprawdź, jak go zrobić.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg udźca dzika
  • 10 dag słoniny
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 25 dag włoszczyzny
  • 5 dag smalcu
  • gałka muszkatołowa mielona
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 5 jagód jałowca
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 5 jajek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyść dokładnie z błon i ugotuj razem z warzywami, przyprawami, grzybkami.
  • Wątróbkę krótko obsmaż. Kiedy wystygnie, przepuść wszystko 3 razy przez maszynkę.
  • Dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku. Dodaj jajka, sól oraz pieprz i wyrabiaj na jednolitą masę 3-5 minut.
  • Przełóż do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą.
  • Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Zobacz GALERIĘ: Pasztet na Boże Narodzenie - TOP 10 najlepszych pasztetów domowych