Pasztet z dzika: przepis na pyszną dziczyznę
      2021-12-02
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Dziczyzna zajmowała ważne miejsce w kuchni staropolskiej. Dziś niezbyt doceniana, ma jednak grono zagorzałych fanów. Pasztet z dzika to jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Sprawdź, jak go zrobić.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg udźca dzika
 - 10 dag słoniny
 - 30 dag wątróbki drobiowej
 - 25 dag włoszczyzny
 - 5 dag smalcu
 - gałka muszkatołowa mielona
 - gałązka rozmarynu
 - łyżeczka suszonego majeranku
 - 5 jagód jałowca
 - łyżeczka suszonego tymianku
 - 2 ząbki czosnku
 - 10 dag suszonych podgrzybków
 - 5 jajek
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyść dokładnie z błon i ugotuj razem z warzywami, przyprawami, grzybkami.
 - Wątróbkę krótko obsmaż. Kiedy wystygnie, przepuść wszystko 3 razy przez maszynkę.
 - Dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku. Dodaj jajka, sól oraz pieprz i wyrabiaj na jednolitą masę 3-5 minut.
 - Przełóż do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą.
 - Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.
 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu