Sieja marynowana: przepis na przekąskę z ryby
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Sieja marynowana to doskonały przepis na zimną przekąskę z tej królewskiej ryby. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Marynowana sieja jest pyszna, delikatna i aromatyczna. Wielu smakoszy przewyższa sieję nad pstrąga, czy troć.
SKŁADNIKI
- 8 filetów z Sieji
- 2 cebule drobno posiekane
- 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki
- 4 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- kilka gałązek pietruszki
- 1 szklanka białego octu winnego dobrej jakości
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oliwie poddusić przez kilka minut cebulę i marchew.
- Gdy cebula się zeszkli dodać zioła i ocet. Posolić, osłodzić i popieprzyć. Gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Filety siei ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać warzywami i zapiekać około 10 minut.
- Odstawić, aby ostygło. Następnie chłodzić w lodówce przez 12 godzin.