Sieja marynowana: przepis na przekąskę z ryby

Sieja marynowana: przepis na przekąskę z ryby
Autor: Shutterstock Sieja to wykwintna w smaku ryba
łatwy
30 min
4

Sieja marynowana to doskonały przepis na zimną przekąskę z tej królewskiej ryby. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Marynowana sieja jest pyszna, delikatna i aromatyczna. Wielu smakoszy przewyższa sieję nad pstrąga, czy troć. 

SKŁADNIKI

  • 8 filetów z Sieji
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 szklanka białego octu winnego dobrej jakości
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oliwie poddusić przez kilka minut cebulę i marchew.
  • Gdy cebula się zeszkli dodać zioła i ocet. Posolić, osłodzić i popieprzyć. Gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
  • Filety siei ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać warzywami i zapiekać około 10 minut.
  • Odstawić, aby ostygło. Następnie chłodzić w lodówce przez 12 godzin.