Panierowany karp pieczony: smakuje jak smażony, ale prosto z piekarnika

Pieczony karp w panierce to świetne rozwiązanie dla osób z otwartą kuchnią, które chcą uniknąć intensywnego zapachu smażenia. Wystarczy panierować kawałki ryby i upiec je w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem. Taki karp smakuje jak smażony, ale jest lżejszy, bo nie nasiąka tłuszczem. Wypróbujcie ten sposób i cieszcie się pysznym, zdrowszym daniem!
Dlaczego pieczony karp jest zdrowszy niż smażony
Pieczony karp jest zdrowszy niż smażony, ponieważ podczas pieczenia nie nasiąka dużą ilością tłuszczu, co obniża kaloryczność dania. Proces pieczenia pozwala także na zachowanie większej ilości cennych składników odżywczych, takich jak kwasy omega-3, które mogą być częściowo tracone w wysokich temperaturach podczas smażenia.
Dodatkowo, pieczenie nie generuje szkodliwych substancji, które mogą powstawać przy smażeniu na głębokim tłuszczu, takich jak tłuszcze trans czy akrylamid. To wszystko sprawia, że pieczony karp jest lekkostrawny i korzystniejszy dla zdrowia.
Zajrzyj koniecznie do naszej galerii i zobacz przepisy na 5 ryb, których koniecznie musisz spróbować
SKŁADNIKI
- 500 g dzwonek lub pokrojonych filetów z karpia
- sól
- pieprz czarny lub cytrynowy
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzwonka z karpia lub filety przyprawić solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawić do lodówki na min. 30 minut.
- Każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć panierowane filety i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C z włączonym termoobiegiem na środkowej półce piekarnika przez 20-30 minut w zależności od grubości kawałków. W przypadku braku funkcji termoobiegu piec w temp. 180°C.