Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony
2023-12-19
łatwy
20 min
4
Panierowany karp pieczony to odpowiedź na potrzeby wszystkich, którzy mają kuchnię otwartą na mieszkanie. Podczas smażenia karpia trudno uniknąć zapachu smażeniny. Jest jednak na to sposób. Można kawałki karpia panierować i piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem, tak jak na patelni. Tak przygotowany karp jest też nieco zdrowszy, bo nie nasiąka tłuszczem. Karp z piekarnika smakuje jak smażony. Pod warunkiem, że zastosujecie się do naszych zaleceń. Polecamy panierowanego karpia pieczonego!
SKŁADNIKI
- 500 g dzwonek lub pokrojonych filetów z karpia
- sól
- pieprz czarny lub cytrynowy
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzwonka z karpia lub filety przyprawić solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawić do lodówki na min. 30 minut.
- Każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć panierowane filety i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C z włączonym termoobiegiem na środkowej półce piekarnika przez 20-30 minut w zależności od grubości kawałków. W przypadku braku funkcji termoobiegu piec w temp. 180°C.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Zajrzyj koniecznie do naszej galerii i zobacz przepisy na 5 ryb, których koniecznie musisz spróbować