Pikantna zupa imibrowa z grzybami i makaronem

Pikantna zupa imibrowa z grzybami i makaronem
Autor: Shutterstock.com Pikantna zupa imibrowa z grzybami i makaronem
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tę szybką wegetariańską i bezglutenową pikantną zupę imbirową z grzybami, makaronem i szalotką, przyrządza się w dwadzieścia minut. Nie potrzeba do niej wymyślnych składników. Grzyby shitake z powodzeniem można zastąpić brązowymi pieczarkami. Po prostu genialnie łatwa i niebiańsko pyszna zupa w stylu azjatyckim! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek dymki, białe i jasnozielone części przekrojone wzdłuż, zielone wierzchołki pokrojone na cienkie plasterki i odłożone na później
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki świeżego imbiru startego
  • 2 szklanki grzybów shitake lub pokrojonych pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego lub bezglutenowego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 125 g makaronu ryżowego wermiszel, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać pokrojoną dymkę, czosnek i imbir. Smażyć przez 1-2 minuty.
  • Dodaj grzyby, sos sojowy i sos sriracha. Gotuj przez 2 minuty.
  • Dodaj bulion warzywny i wodę. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez 5 minut.
  • Dodaj sok z limonki, olej sezamowy i ugotowany makaron wermiszelowy.
  • Posyp posiekanym zielonym szczypiorem dymki i podawaj.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej