Pikantna zupa imibrowa z grzybami i makaronem
2022-04-22
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tę szybką wegetariańską i bezglutenową pikantną zupę imbirową z grzybami, makaronem i szalotką, przyrządza się w dwadzieścia minut. Nie potrzeba do niej wymyślnych składników. Grzyby shitake z powodzeniem można zastąpić brązowymi pieczarkami. Po prostu genialnie łatwa i niebiańsko pyszna zupa w stylu azjatyckim!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek dymki, białe i jasnozielone części przekrojone wzdłuż, zielone wierzchołki pokrojone na cienkie plasterki i odłożone na później
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki świeżego imbiru startego
- 2 szklanki grzybów shitake lub pokrojonych pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowego lub bezglutenowego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 125 g makaronu ryżowego wermiszel, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać pokrojoną dymkę, czosnek i imbir. Smażyć przez 1-2 minuty.
- Dodaj grzyby, sos sojowy i sos sriracha. Gotuj przez 2 minuty.
- Dodaj bulion warzywny i wodę. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez 5 minut.
- Dodaj sok z limonki, olej sezamowy i ugotowany makaron wermiszelowy.
- Posyp posiekanym zielonym szczypiorem dymki i podawaj.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?