To ciasto ucierane z jeżynami rozpływa się w ustach. Jest szybkie do zrobienia i zjedzenia

Dieta wegetariańska
Mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można je jeść na surowo, dodawać do deserów czy potraw mięsnych. Nadają się na domowe przetwory, ale najlepiej smakują jako składnik słodkich wypieków. Właśnie dlatego jeżyny są idealnym dodatkiem do ciasta ucieranego. Zobaczcie, jak je upiec i zaskoczcie bliskich tym znakomitym ciastem.
Czy można upiec ciasto z jeżynami?
Jeżyny mają unikalny i złożony smak. Łączy słodycz, kwasowość i leśny aromat. Dzięki temu są pysznym i orzeźwiającym owocem, który można jeść na surowo lub wykorzystywać do upieczenia wybornego ciasta. Te małe owoce nadają domowym wypiekom słodko-kwaśny smak i sprawiają, że ciasta są wilgotne. Wśród wielu przepisów na ciasta z dodatkiem tych letnich owoców na szczególną uwagę zasługuje receptura na wilgotne i idealnie słodkie ciasto ucierane z jeżynami.
Jak zrobić ciasto ucierane z jeżynami?
Przepis na domowe ciasto ucierane wzbogacone jeżynami nie jest skomplikowany. To łatwa receptura, z której mogą skorzystać nawet początkujący. Ciasto ucierane z tymi owocami przygotowane według tego prostego przepisu zawsze się udaje i znika do ostatniego okruszka. Sezon na jeżyny potrwa do września, ale właśnie teraz owoce są najlepsze. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu.
Jak więc upiec pełne smaku i aromatu domowe ciasto ucierane z dodatkiem jeżyn? Postępując według tego przepisu, wypiek uda się i będzie smakował każdemu, kto go spróbuje.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utarcie masła z cukrem i jajkami
- 3. krok – połączenie masy maślanej ze składnikami suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie jeżyn
- 5. krok – upieczenie ciasta ucieranego z jeżynami w piekarniku
Co można zrobić z jeżynami?
Jeżyny to pyszne letnie owoce, które warto wykorzystać jako składnik domowych słodkich wypieków. Najlepszym przepisem bezapelacyjnie jest ciasto ucierane z jeżynami. Możecie sprawdzić także inne nasze łatwe i szybkie receptury na ciasta, których smak wzbogacają jeżyny. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na wyśmienite ciasta z dodatkiem jeżyn, które bez problemu upieczecie w domu.
- Placek z jeżynami i kruszonką, który podbije każde podniebienie! Przepis na domowe ciasto jak z najlepszej cukierni
- Przepyszne ciasto z jeżynami i kruszonką kokosową - duża blacha pychoty
- Biszkopt z jeżynami: przysmak schyłku lata
- Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser
- Tartaletki z kremem i jeżynami – orkiszowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKŁADNIKI
- 3 szklanki jeżyn
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszać.
- Masło utrzeć cukrem na jasny puch.
- Cały czas ucierając, dodawać po 1 jajku. Ucierać do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim jeżyny, lekko wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem na deser na różne okazje.