Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto na maślance z morelami i jeżynami to łatwy przepis na słodki deser. Tłuszczowy biszkopt na bazie oleju i maślanki jest pulchny i smakuje niebiańsko. Połączenie wyrazistych moreli i soczystych jeżyn zamienia zwykły placek z owocami w odświętne ciasto.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 200 ml maślanki
- 100 ml oleju
- 380 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g masła lub margaryny do przygotowania formy
- 300 g moreli
- 200 g jeżyn
- 1 szczypta soli
- cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka rozkłócić ze szczyptą soli. Dodać cukier i wymieszać. Wlać maślankę i olej, zmiksować.
- Dodać porcjami mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać na jednolitą masę.
- Formę wysmarować masłem, przelać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki moreli i jeżyny.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.