Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser

2021-03-29
Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser
Autor: Shutterstock Puszysty placek z morelami i jeżynami najlepszy wybór na podwieczorek w środku lata
łatwy
30 min
4

Ciasto na maślance z morelami i jeżynami to łatwy przepis na słodki deser. Tłuszczowy biszkopt na bazie oleju i maślanki jest pulchny i smakuje niebiańsko. Połączenie wyrazistych moreli i soczystych jeżyn zamienia zwykły placek z owocami w odświętne ciasto. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 100 ml oleju
  • 380 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g masła lub margaryny do przygotowania formy
  • 300 g moreli
  • 200 g jeżyn
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka rozkłócić ze szczyptą soli. Dodać cukier i wymieszać. Wlać maślankę i olej, zmiksować. 
  • Dodać porcjami mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać na jednolitą masę. 
  • Formę wysmarować masłem, przelać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki moreli i jeżyny. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  •