Tartaletki z kremem i jeżynami (orkiszowe, bezmleczne i bezjajeczne)
2021-03-29
średni
50 min
4
Tartaletki to efektowny deser, który na pewno posmakuje naszym dzieciom, a także zadowoli każdego dorosłego amatora jeżyn i kruchego ciasta. Wypróbuj nasz przepis na tartaletki z jeżynami.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki orkiszowej typ 700
- 350 g margaryny bezmlecznej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 łyżek śmietany sojowej
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 2 szklanki mleka sojowego lub innego zbożowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- szklanka jeżyn
- 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z 2 szklanek mąki, 200 g margaryny, soli, proszku, śmietany, łyżeczki cukru waniliowego i łyżki cukru pudru zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki zawinięte w folię do schłodzenia.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wyłożyć ciastem wysmarowane margaryną formy do tartaletek. Dobrze docisnąć ciasto do brzegów foremek, dno nakłuć widelcem. Piec przez ok. 15 minut w temp. 180°C.
- Kiedy ciasto się schłodzi, przygotować krem na nadzienie. Zagotować 1,5 szklanki mleka. W kubku wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z 2 łyżkami mąki orkiszowej i mąką ziemniaczaną, łyżeczką cukru waniliowego i cukrem trzcinowym. Wlewać zawartość kubka do gotującego się mleka małym strumieniem, cały czas mieszając, i gotować kilka minut aż powstanie gęsty budyń.
- Schłodzony budyń zmiksować ze 150 g bezmlecznej margaryny aż powstanie jednolity krem.
- Wypełnić tartaletki kremem budyniowym i ułożyć na nich jeżyny lub inne owoce.