Biszkopt z jeżynami: przysmak schyłku lata
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Biszkopt z jeżynami to idealne połączenie pełnych intensywnego smaku owoców oraz delikatnego ciasta. Ten biszkopt jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 4 jaja
- łyżkę śmietany kremówki
- szklankę mąki
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- Wierzch biszkoptu:
- 50 dag jeżyn
- cukier puder
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie ciasta na biszkopt rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy po trochu cukier.
- Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, nie przerywamy ubijania tylko dodajemy na przemian: żółtko rozmieszane z odrobiną śmietanki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszanie, a ciasto uzyska piaskowy kolor, przelewamy je do formy wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Na wylane ciasto wysypujemy umyte i wyczyszczone jeżyny. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 - 45 minut.
- Po upieczeniu należy wystudzić ciasto i dopiero wtedy pokroić na porcje i posypać całość cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
- Ciasto idealnie smakuje z popołudniową kawą.