Idealny biszkopt: przepis krok po kroku

Idealny biszkopt: przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne ciasto biszkoptowe służy często do przygotowywania tortów

Biszkopt to dość proste i uniwersalne ciasto - można je przełożyć kremem z galaretką, zwinąć w roladę bądź wykorzystać jako bazę tortu. Wypieka się je z niewielu składników, a do tego jest lekkostrawne. Jak upiec idealny biszkopt? Podajemy przepis krok po kroku.

Biszkopt  powstaje praktycznie z trzech składników: jajek, cukru i mąki. Jeśli białka są dobrze ubite, wówczas znajdujące się w nim pęcherzyki powietrza same unoszą je w górę podczas pieczenia, nie trzeba więc nawet dodawać proszku do pieczenia (choć, oczywiście, szczyptę można).

Biszkopt w różnych wersjach

Te podstawowe składniki biszkoptu można uzupełniać różnymi dodatkami: startą skórką z cytryny czy kilkoma kroplami aromatu do ciast. Jeśli biszkopt ma służyć jako podstawa do tortu, warto część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną i na koniec dodać do ciasta łyżkę oleju i łyżkę octu winnego – będzie wilgotniejszy, bardziej zwarty i mniej kruchy, a więc będzie go łatwiej pokroić na krążki. Do surowego ciasta nałożonego do formy można także powciskać ćwiartki jabłek, wsypać garść malin, jagód lub porzeczek (nie za dużo, by biszkopt nie opadł) – otrzymamy wówczas najprostsze ciasto z owocami.

Przepis na biszkopt krok po kroku

Składniki:

  • 5 jajek

  • szklanka cukru

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

  • szczypta proszku do pieczenia

  • łyżeczka startej skórki z cytryny lub dowolny aromat

  • łyżka octu winnego

  • łyżka oleju

  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.

Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier (możesz użyć miksera, ale białko ubite ręcznie trzepaczką do piany będzie lepiej napowietrzone).

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

Dodaj startą skórkę z cytryny lub dowolny aromat, wlej ocet i olej, wymieszaj.

Masę nałóż do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180 st. C, piecz 25-30 minut.

Gdy biszkopt ostygnie, wyjmij z formy.

tip dnia

Uwaga: jeśli chcesz pokroić biszkopt na krążki, zrób to dopiero na drugi dzień. Bardzo świeże ciasto może się pokruszyć podczas krojenia.

Ocena: 3,4