Przepyszne ciasto z jeżynami i kruszonką kokosową - duża blacha pychoty

Przepyszne ciasto z jeżynami i kruszonką migdałową
Autor: Shutterstock Ciasto z jeżynami i kruszonką migdałową w dużym naczyniu żaroodpornym.
łatwy
30 min
8

Ciasto z jeżynami i kruszonką migdałową to nasz sierpniowy numer jeden ex aequo z kruchym ze śliwkami. Ale w przeciwieństwie do śliwkowego przygotowanie ciasta jeżynowego wiąże się u nas z rodzinnym rytuałem. Wspólne przygotowania oraz oczekiwanie wyostrzają apetyty i sprawiają, że ciasto smakuje jeszcze lepiej.

Popołudniowy spacer całą rodziną do lasu, wspólne zbieranie jeżyn, kuszący zapach unoszący się w całym domu wieczorną porą. A rano na domowników czekają na stole porcje puszystego, wilgotnego placka z kwaskowymi jeżynami i słodką kruszonką, do tego szklanka mleka. Mówię Wam - obłęd w trampkach ;). No chyba, że znajdą się odważni, którzy cichaczem w nocy dobiorą się do łakoci, nie pozwalając plackowi nawet wystygnąć.

Gdzie na jeżyny do ciasta?

Jeżyny można kupić w marketach i warzywniakach i bazarkach lub u przydrożnych sprzedawców. Ale najlepiej smakują te zbierane samodzielnie. Po jeżyny zazwyczaj nie trzeba  zapuszczać się w głębokie lasy, rosną często na ich obrzeżach, pośród łąk i pól. Najlepsze są takie, które mają szansę dojrzewać w pełnym słońcu. Wtedy są słodkie i soczyste. Te zbierane w głębi lasu, gdzie zazwyczaj panuje półcień są mniejsze i nie tak soczyste i kwaśne.

Jak zbierać jeżyny do placków i deserów?

Na wyprawę po jeżyny warto się odpowiednio przygotować. Ich kolczaste łodygi łatwo się pokaleczyć, więc dobrze jest założyć długie spodnie z niezbyt cienkiego materiału (sprawdzają się dżinsy) i kryte buty. koszula z długimi rękawami nieco ochroni przedramiona przed kolcami oraz ukąszeniami owadów. Ja zazwyczaj zabieram również ogrodową lub roboczą wzmocnioną rękawiczkę. Wystarczy na jedną rękę, którą unoszę kolczaste gałązki. Aby ekwipunek był pełny pamiętaj o łubiance lub koszyku na owoce.

Przepis na proste ciasto z jeżynami i kruszonką (proporcje na dużą blachę)

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki oleju
  • 6 jajek
  • 2-3 szklanki jeżyn
  • Kruszonka:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce.
  • W drugiej misce zmiksować składniki płynne: jajka, olej i maślankę.
  • Połączyć składniki suche i mokre miksując na małych obrotach lub wymieszać miską.
  • Ciasto powinno być gęste, kleiste i dość tępe.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Przełożyć ciasto do blachy i rozprowadzić po całej blaszce, wyrównać wierzch na ile się da.
  • Jeżyny przepłukać i osuszyć, ułożyć na wierzchu ciasta.
  • Z masła, cukru, mąki i wiórków kokosowych utrzeć grudkowatą kruszonkę, rozsypać ją równomiernie na owocach.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok 60-70 min do "suchego patyczka"
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej