Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić, ile cukru dodać
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jeżyny we własnym soku to szybki i łatwy sposób na przygotowanie przetworów z jeżyn na zimę. Jak je zrobić, jaka powinna być właściwa proporcja ilości cukru do owoców?
SKŁADNIKI
- 1 kg jeżyn,
- 10 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć i opłukać przegotowaną wodą.
- Część owoców (ok. 30 dag) wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odparować pod przykryciem w ciągu kilku minut (nie gotować!).
- Resztę owoców przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.
- Owoce zalać odparowanymi jeżynami do wysokości 2 cm poniżej brzegu słoika.
- Zamknąć i pasteryzować 30 minut w temperaturze ok. 90 st. C.
- Wyjąć, słoiki ustawić do góry dnem, aż ostygną.