Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić, ile cukru dodać

Jeżyny we własnym soku
Autor: thinkstockphotos.com Jeżyny w soku łatwo jest przygotować
łatwy
45 min
4

Jeżyny we własnym soku to szybki i łatwy sposób na przygotowanie przetworów z jeżyn na zimę. Jak je zrobić, jaka powinna być właściwa proporcja ilości cukru do owoców?

SKŁADNIKI

  • 1 kg jeżyn,
  • 10 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć i opłukać przegotowaną wodą.
  • Część owoców (ok. 30 dag) wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odparować pod przykryciem w ciągu kilku minut (nie gotować!).
  • Resztę owoców przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.
  • Owoce zalać odparowanymi jeżynami do wysokości 2 cm poniżej brzegu słoika.
  • Zamknąć i pasteryzować 30 minut w temperaturze ok. 90 st. C.
  • Wyjąć, słoiki ustawić do góry dnem, aż ostygną.