Jak zrobić idealne jeżyny we własnym soku? Trik na właściwą ilość cukru

Jak zrobić jeżyny we własnym soku? Trik na idealną ilość cukru
Autor: Shutterstock Jeżyny we własnym soku to doskonały dodatek do deserów lub herbaty
łatwy
45 min
4

Jeżyny we własnym soku to świetny sposób, by zachować pełnię smaku tych letnich owoców na zimowe miesiące. Przygotowanie jest banalnie proste, a kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje cukru i owoców – to one decydują o smaku, aromacie i trwałości przetworu. Podpowiadamy, jak zrobić idealne jeżyny we własnym soku i jaką ilość cukru dodać, by wyszły perfekcyjne.

Jeżyny we własnym soku - dlaczego warto je zrobić?

Jeżyny we własnym soku to świetny sposób, by zachować pełnię smaku tych letnich owoców na zimowe miesiące. Przygotowanie jest banalnie proste, a kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje cukru i owoców – to one decydują o smaku, aromacie i trwałości przetworu. Podpowiadamy, jak zrobić idealne jeżyny we własnym soku i jaką ilość cukru dodać, by wyszły perfekcyjne.

Jeżyny to prawdziwa skarbnica zdrowia – zawierają mnóstwo witaminy C, antyoksydantów i błonnika, dzięki czemu wspierają odporność, układ trawienny i pomagają organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Ich charakterystyczny, lekko cierpki smak doskonale przełamuje słodycz deserów, a zamknięte w słoikach staną się pysznym dodatkiem do naleśników, ciast czy owsianek.

Przygotowując jeżyny we własnym soku, decydujesz nie tylko o ich smaku, ale też o naturalności przetworu – wiesz dokładnie, co trafia do słoika. To świetna alternatywa dla sklepowych dżemów i konfitur, a przy okazji sposób na szybkie i niezawodne przetwory, które zachwycą cię zimą

SKŁADNIKI

  • 1 kg jeżyn,
  • 10 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć i opłukać przegotowaną wodą.
  • Część owoców (ok. 30 dag) wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odparować pod przykryciem w ciągu kilku minut (nie gotować!).
  • Resztę owoców przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.
  • Owoce zalać odparowanymi jeżynami do wysokości 2 cm poniżej brzegu słoika.
  • Zamknąć i pasteryzować 30 minut w temperaturze ok. 90 st. C.
  • Wyjąć, słoiki ustawić do góry dnem, aż ostygną.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej