Kiełbasa prezesówka do słoika. Może stać nawet 10 lat i wciąż będzie pyszna
Dieta bezglutenowa
Domowe wędliny są pyszne i wcale nie tak trudne do samodzielnego przyrządzenia. Najlepszym przykładem jest kiełbasa prezesówka. To mięsny smakołyk w słoiku z karkówki i boczku. Swój oryginalny smak i długą datę ważności zawdzięcza potrójnemu procesowi konserwacji. Zobaczcie, jak zrobić domową kiełbasę do słoika.
Kiełbasa prezesówka do słoika – składniki
Lista składników, które są niezbędne do zrobienia domowej kiełbasy w słoiku, jest krótka. Znalazły się na niej proste produkty. Wszystkie są dostępne o każdej porze roku w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Aby przyrządzić doskonałą kiełbasę prezesówkę, należy przygotować takie składniki jak:
- karkówka
- surowy boczek
- woda
- przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek, cukier
Jak zrobić kiełbasę do słoika?
Przepis na kiełbasę do słoika o intrygującej nazwie prezesówka jest prosty i sprawdzony. Postępując według niego krok po kroku, pyszna i aromatyczna domowa kiełbasa uda się za już pierwszym razem. Będzie smakować obłędnie i każdy, kto jej spróbuje, będzie pod wielkim wrażeniem. Jak więc zrobić kiełbasę do słoika?
Przygotowanie tego mięsnego przysmaku rozpoczyna się od pokrojenia karkówki i boczku na mniejsze kawałki. Mięso powinno być jak najświeższe i pochodzić z zaufanego sklepu. Następnie należy zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Karkówkę mieli się na grubych oczkach, a boczek na mniejszych. Do zmielonego mięsa dodaje się wszystkie przyprawy, wlewa wodę i wyrabia. Masę mięsną wstawia się do lodówki na 12 godzin. Najlepiej jest zrobić to na noc. Następnego dnia mięso trzeba krótko wyrobić i przełożyć do czystych i suchych słoików. Powinno sięgać do 3/4 ich wysokości. Słoiki należy mocno zakręcić.
Kiedy słoiki wypełnione są masą mięsną, można przystąpić do konserwacji. Wstawia się je do dużego garnka wyłożonego ściereczka. Do garnka wlewa się wodę do 3/4 wysokości słoików. Po zagotowaniu zmniejsza się ogień do małego i gotuje 2 godziny. Garnek zestawia się z ognia, ale nie wyjmuje z niego słoików. Następnego dnia gotuje się je drugi raz, ale tylko pół godziny. Trzeciego dnia proces trzeba jeszcze raz powtórzyć. Kiedy kiełbasa w słoikach ostygnie, przetwory należy dokładnie wytrzeć i wstawić do szafki kuchennej lub spiżarni.
Proces domowej konserwacji jest dość długi, ale dzięki niemu kiełbasa w słoiku ma bardzo długą datę przydatności do spożycia. Może stać w spiżarni nawet 10 lat.
Jak podawać kiełbasę w słoikach?
Prezesówka ze słoików to prosty przepis na pyszną domową wędlinę. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ proces domowej konserwacji jest dość długi. Warto jednak to zrobić, ponieważ kiełbasa w słoiku smakuje wybornie. Pysznie łączy się z chlebem na zakwasie czy bułeczkami. Można serwować ją na święta i inne okazje. To pomysł na przekąskę imprezę. Wystarczy wyjąć słoik z prezesówką z szafki i podać z różnymi dodatkami jak ogórki kiszone, chrzan czy ćwikła.
SKŁADNIKI
- 2 kg mięsa z karkówki
- 1 kg surowego boczku
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżka cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki.
- Karkówkę zmielić w maszynce do mielenia mięsna na dużych oczkach. Boczek zmielić na mniejszych. Zmielone mięso przełożyć do miski.
- Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i cukrem. Dokładnie wymieszać, stopniowo wlewając wodę.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Masę mięsną ponownie wyrobić i przełożyć do czystych i suchych słoików do 3/4 ich wysokości.
- Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką. Wstawić do niego słoiki, oddzielając je drugą ściereczką. Wlać wodę, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Słoiki mocno zakręcić. Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować 2 godziny. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia na całą noc.
- Następnego dnia garnek postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować 30 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Czynność powtórzyć następnego dnia.
- Ostudzone słoiki wyjąć z garnka i dokładnie wytrzeć z wody. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.