Kiełbasa prezesówka do słoika. Może stać nawet 10 lat i wciąż będzie pyszna

kiełbasa prezesówka
Autor: Shutterstock Jak zrobić kiełbasę do słoika? Poznajcie prosty przepis na prezesówkę.
łatwy
60 min
6

Dieta bezglutenowa

Domowe wędliny są pyszne i wcale nie tak trudne do samodzielnego przyrządzenia. Najlepszym przykładem jest kiełbasa prezesówka. To mięsny smakołyk w słoiku z karkówki i boczku. Swój oryginalny smak i długą datę ważności zawdzięcza potrójnemu procesowi konserwacji. Zobaczcie, jak zrobić domową kiełbasę do słoika.

Kiełbasa prezesówka do słoika – składniki

Lista składników, które są niezbędne do zrobienia domowej kiełbasy w słoiku, jest krótka. Znalazły się na niej proste produkty. Wszystkie są dostępne o każdej porze roku w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Aby przyrządzić doskonałą kiełbasę prezesówkę, należy przygotować takie składniki jak:

  • karkówka
  • surowy boczek
  • woda
  • przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek, cukier

Jak zrobić kiełbasę do słoika?

Przepis na kiełbasę do słoika o intrygującej nazwie prezesówka jest prosty i sprawdzony. Postępując według niego krok po kroku, pyszna i aromatyczna domowa kiełbasa uda się za już pierwszym razem. Będzie smakować obłędnie i każdy, kto jej spróbuje, będzie pod wielkim wrażeniem. Jak więc zrobić kiełbasę do słoika?

Przygotowanie tego mięsnego przysmaku rozpoczyna się od pokrojenia karkówki i boczku na mniejsze kawałki. Mięso powinno być jak najświeższe i pochodzić z zaufanego sklepu. Następnie należy zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Karkówkę mieli się na grubych oczkach, a boczek na mniejszych. Do zmielonego mięsa dodaje się wszystkie przyprawy, wlewa wodę i wyrabia. Masę mięsną wstawia się do lodówki na 12 godzin. Najlepiej jest zrobić to na noc. Następnego dnia mięso trzeba krótko wyrobić i przełożyć do czystych i suchych słoików. Powinno sięgać do 3/4 ich wysokości. Słoiki należy mocno zakręcić.

Kiedy słoiki wypełnione są masą mięsną, można przystąpić do konserwacji. Wstawia się je do dużego garnka wyłożonego ściereczka. Do garnka wlewa się wodę do 3/4 wysokości słoików. Po zagotowaniu zmniejsza się ogień do małego i gotuje 2 godziny. Garnek zestawia się z ognia, ale nie wyjmuje z niego słoików. Następnego dnia gotuje się je drugi raz, ale tylko pół godziny. Trzeciego dnia proces trzeba jeszcze raz powtórzyć. Kiedy kiełbasa w słoikach ostygnie, przetwory należy dokładnie wytrzeć i wstawić do szafki kuchennej lub spiżarni.

Proces domowej konserwacji jest dość długi, ale dzięki niemu kiełbasa w słoiku ma bardzo długą datę przydatności do spożycia. Może stać w spiżarni nawet 10 lat.

Jak podawać kiełbasę w słoikach?

Prezesówka ze słoików to prosty przepis na pyszną domową wędlinę. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ proces domowej konserwacji jest dość długi. Warto jednak to zrobić, ponieważ kiełbasa w słoiku smakuje wybornie. Pysznie łączy się z chlebem na zakwasie czy bułeczkami. Można serwować ją na święta i inne okazje. To pomysł na przekąskę imprezę. Wystarczy wyjąć słoik z prezesówką z szafki i podać z różnymi dodatkami jak ogórki kiszone, chrzan czy ćwikła.

SKŁADNIKI

  • 2 kg mięsa z karkówki
  • 1 kg surowego boczku
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki.
  • Karkówkę zmielić w maszynce do mielenia mięsna na dużych oczkach. Boczek zmielić na mniejszych. Zmielone mięso przełożyć do miski.
  • Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i cukrem. Dokładnie wymieszać, stopniowo wlewając wodę.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Masę mięsną ponownie wyrobić i przełożyć do czystych i suchych słoików do 3/4 ich wysokości.
  • Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką. Wstawić do niego słoiki, oddzielając je drugą ściereczką. Wlać wodę, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Słoiki mocno zakręcić. Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować 2 godziny. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia na całą noc.
  • Następnego dnia garnek postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować 30 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Czynność powtórzyć następnego dnia.
  • Ostudzone słoiki wyjąć z garnka i dokładnie wytrzeć z wody. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej