Cukinia po meksykańsku na zimę, do słoików

2020-08-01
Cukinia po  meksykańsku na zimę, do słoików
Autor: Shutterstock Cukinia po meksykańsku to doskonały sposób na zakonserwowanie na zimę nadmiaru tego warzywa
łatwy
40 min
4

Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Dodatek ostrzejszych  przypraw i  pomidorów doskonale robi temu dość neutralnemu w smaku warzywu. Cukinia po meksykańsku nadaje się doskonale jako dodatek do  obiadu, kanapek czy  sałatek.

Składniki

2 kg cukinii

główka czosnku

2 duże pomidory

1 łyżka soli

1 łyżeczka papryki chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

250 g cukru

3/4 szklanki octu 10%

5 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w słupki lub dość grube półplasterki.

Czosnek obrać i pokroić w plastry.

Cukinię i czosnek wymieszać z solą i oboma rodzajami papryki. Odstawić na 2 godziny.

Po upływie tego czasu przełożyć cukinię do wyparzonych słoików, do każdego wlać też trochę sosu, który wyciekł z warzyw.

Pomidory obrać ze skórki, zblendować i zagotować z octem i cukrem. Tak przygotowaną zalewą zalać cukinię, do każdego słoika dodac łyżkę oleju. Zakręcić słoiki pasteryzować je ok. 10 minut od zagotowania się wody.