Cukinia po meksykańsku do słoików – aromatyczna, lekko pikantna i idealna na zimowe obiady

Cukinia po meksykańsku do słoików – aromatyczna, lekko pikantna i idealna na zimowe obiady
Autor: Shutterstock Cukinia po meksykańsku urozmaici wasze menu w zimowe miesiące
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia po meksykańsku to pomysł na słoiki, które nie tylko zachwycą kolorem, ale i rozgrzeją smakiem. Dzięki dodatkowi pomidorów i pikantnych przypraw to delikatne warzywo zyskuje zupełnie nowy charakter – wyrazisty, aromatyczny i apetyczny. Idealna jako zimowy dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek, zawsze wnosi odrobinę lata i meksykańskiej energii na talerz.

Cukinia do słoików

Czy warto zamykać cukinię w słoikach na zimę? Pewnie, że warto! Nawet trzeba! Mimo, że to warzywo dostępne przez cały rok. Po pierwsze dlatego, ze poza sezonem świeża cukinia jest dość droga. Po drugie dlatego, że jest sprowadzana z zagranicy, a jeśli coś rośnie w Polsce, to lepiej wybierać produkty lokalne, które nie muszą być transportowane. Po trzecie marynowana cukinia jest po prostu bardzo smaczna. Można ją przygotować na wiele sposobów, podbijając jej łagodny smak octem, cukrem i przyprawami. Wersja po meksykańsku jest świetna, pikantna i wyrazista, ale cukinię można nawet zrobić w słodkiej zalewie i używać do deserów. Cukinia marynowana w słodkiej zalewie przypomina nieco w smaku ananasa lub gruszkę.

Przepis na cukinię po meksykańsku do słoików

SKŁADNIKI

  • 2 kg cukinii
  • 1 główka czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 250 g cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w słupki lub dość grube półplasterki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plastry. Cukinię i czosnek wymieszać z solą i oboma rodzajami papryki. Odstawić na 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu przełożyć cukinię do wyparzonych słoików, do każdego wlać też trochę sosu, który wyciekł z warzyw.
  • Pomidory obrać ze skórki, zblendować i zagotować z octem i cukrem. Tak przygotowaną zalewą zalać cukinię, do każdego słoika dodać łyżkę oleju.
  • Zakręcić słoiki pasteryzować je ok. 10 minut od zagotowania się wody.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej