Galareta wieprzowa w słoikach, czyli jak dłużej przechować zimne nóżki

Galareta wieprzowa w słoikach, czyli jak dłużej przechować zimne nóżki
Autor: Shutterstock Galareta wieprzowa pasteryzowana w szklanych słoikach.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Galareta wieprzowa w słoikach to tradycyjne zimne nóżki, które można przez dłuższy czas przechowywać w lodówce. Jeśli płynne, wrzące nóżki wlejemy do słoików i szczelnie zakręcimy, to można je przechowywać w chłodnym miejscu znacznie dłużej niż standardowo przygotowaną galaretę. A jeśli dodatkowo je zapasteryzujemy, nóżki będa przydatne do spożycia nawet kilka miesięcy.

Jak dodatkowo przedłużyć trwałość galarety wieprzowej w słoikach?

  • do 2 miesięcy - wystarczy jednorazowa pasteryzacja, następnego dnia po przygotowaniu. Słoiki z galaretą wstawiamy do wyłożonego ściereczką garnka i napełniamy go wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy na małym ogniu przez godzinę. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.
  • do 6 miesięcy - aby dodatkowo przedłużyć trwałość potrzebna jest jeszcze jedna pasteryzacja, kolejnego dnia. Tym razem wystarczy 45 minut gotowania słoików na małym ogniu.

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki umyć, oczyścić i zalać w garnku wodą tak, aby były zupełnie przykryte.
  • Dodać marchew, liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
  • Po ok. 3 godzinach nóżki powinny być już miękkie, wywar przecedzić.
  • Mięso obrać z kostek i drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa.
  • Marchewkę pokroić w kosteczkę i razem z mięsem dodać ponownie do wywaru.
  • Przyprawić solą i pieprzem do smaku, można również dodać majeranku, jeśli ktoś lubi.
  • Przygotować słoiki  - dokładnie umyć je i wyparzyć.
  • Wywar z mięsem ponownie zagotować, wrzący wlewać do słoików, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem.
  • Słoiki przykryć kocem i pozostawić do ostygnięcia. Następnie przechowywać w chłodzie do miesiąca.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej