Galareta wieprzowa w słoikach, czyli jak dłużej przechować zimne nóżki
2021-07-06
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Galareta wieprzowa w słoikach to tradycyjne zimne nóżki, które można przez dłuższy czas przechowywać w lodówce. Jeśli płynne, wrzące nóżki wlejemy do słoików i szczelnie zakręcimy, to można je przechowywać w chłodnym miejscu znacznie dłużej niż standardowo przygotowaną galaretę. A jeśli dodatkowo je zapasteryzujemy, nóżki będa przydatne do spożycia nawet kilka miesięcy.
Jak dodatkowo przedłużyć trwałość galarety wieprzowej w słoikach?
- do 2 miesięcy - wystarczy jednorazowa pasteryzacja, następnego dnia po przygotowaniu. Słoiki z galaretą wstawiamy do wyłożonego ściereczką garnka i napełniamy go wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy na małym ogniu przez godzinę. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.
- do 6 miesięcy - aby dodatkowo przedłużyć trwałość potrzebna jest jeszcze jedna pasteryzacja, kolejnego dnia. Tym razem wystarczy 45 minut gotowania słoików na małym ogniu.
SKŁADNIKI
- 4 nóżki wieprzowe
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- opcjonalnie 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki umyć, oczyścić i zalać w garnku wodą tak, aby były zupełnie przykryte.
- Dodać marchew, liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
- Po ok. 3 godzinach nóżki powinny być już miękkie, wywar przecedzić.
- Mięso obrać z kostek i drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa.
- Marchewkę pokroić w kosteczkę i razem z mięsem dodać ponownie do wywaru.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku, można również dodać majeranku, jeśli ktoś lubi.
- Przygotować słoiki - dokładnie umyć je i wyparzyć.
- Wywar z mięsem ponownie zagotować, wrzący wlewać do słoików, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem.
- Słoiki przykryć kocem i pozostawić do ostygnięcia. Następnie przechowywać w chłodzie do miesiąca.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne